Care era șpaga cerută ca să iei ITP-ul la mașină la Vaslui. Trei inspectori de la RAR au fost deja reținuți

Stan Filon, Alexandrina Toader 22.04.2021, 20:39
Care era șpaga cerută ca să iei ITP-ul la mașină la Vaslui. Trei inspectori de la RAR au fost deja reținuți

Procurorii DNA au destructurat o rețea care se ocupa cu Inspecții Tehnice Periodice făcute fraudulos! Din rețea făceau parte și doi inspectori ITP, dar și un inspector de la Registru Auto Român Vaslui! În total, procurorii au reținut șase persoane. Procurorii au spus și cât te costa în Vaslui să faci ITP-ul la mașină, fără a mai merge la autorități.

Care era șpaga cerută ca să iei ITP-ul la mașină la Vaslui

Procurorii DNA au reținut șase persoane, printre care doi inspectori ITP şi un inspector de la RAR Vaslui, într-un dosar de corupție vizând inspecții tehnice acordate ilegal, Mașinile care primeau ITP-ul nici măcar nu ajungeau în stațiile ITP, iar pentru asta, cei șase primeau șpagă consistentă.

Cei șase au fost duși la instanță, unde au primit mandat de arestare pentru 30 de zile. Astfel, Marian Ursache, inspector DITP – SPNV la RAR Vaslui, Ionuţ Verman şi Sorin Apetri, inspectori tehnici autorizaţi la staţii ITP din Bârlad și Bacău, precum alte trei persoane fizice au ajuns în arest. În plus, o altă persoană a fost plasată în arest la domiciliu.

Care era spaga ceruta ca sa iei ITP-ul la masina la Vaslui
Care era spaga ceruta ca sa iei ITP-ul la masina la Vaslui

Multe mașini nici nu se aflau în țară

În dosarul penal mai este cercetat, sub control judiciar, cu interdicţia de a exercita activitatea şi de a părăsi judeţul Vaslui, Doru Săndulescu, inspector DITP – SPNV de la RAR Vaslui. Infracțiunile de care sunt acuzați sunt luare de mită, trafic de influenţă şi fals intelectual.

Potrivit DNA, Ionuţ Verman ar fi iniţiat constituirea unui grup infracţional împreună cu alte persoane, iar în perioada iunie 2020 – aprilie 2021 ar fi coordonat activitatea de efectuare ilegală a inspecţiilor tehnice periodice la stația ITP din Bârlad la care lucra. El ar fi atestat, în mod nereal, realizarea inspecţiilor tehnice periodice a mașinilor, fără ca acestea să se prezinte în staţie.

Ionuţ Verman ar fi impus tarifele care urmau să fie plătite cu titlu de mită, indicând totodată persoanele de la care să fie percepute sume de bani, precum şi persoanele pentru care certificatul de inspecție era dat gratuit. procurorii spun că tot el stabilea și ce sumă primește fiecare membru al grupului infracțional. Reprezentantului RAR Vaslui Marian Ursache primea și el o parte consistentă, în schimbul protecţiei sale.

Infractorii aveau spatele asigurat

Ceilalţi inculpaţi, persoane fizice, aveau roluri clar stabilite în relaţia cu clienţii, care urmăreau să rezolve înscrierea unei inspecţii tehnice periodice, fără prezentarea vehiculelor (autoturisme, remorci, dube, sau vehicule de mare tonaj). De regulă, se percepeau câte 250 de lei pentru vehicule aflate în ţară şi 150 de euro pentru vehicule care nici măcar nu se aflau în ţară, spune DNA.

Certificatele de înmatriculare şi certificatul de inspecţie corespunzătoare vehiculelor care “trecuseră” ITP în modul descris mai sus erau transmise în colete, prin servicii de poştă rapidă, menţionează procurorii. “Activităţile nelegale expuse anterior nu se puteau realiza fără sprijinul efectiv al inspectorilor de specialitate din departamentul DITP – SPNV din cadrul Registrului Auto Român Vaslui”, explică DNA.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI