Care era salariul mediu în Ucraina înainte de invazie. Refugiaților le-ar fi ușor să se angajeze în România

Nicu Stan 10.03.2022, 10:31

Care era salariul mediu în Ucraina înainte de invazia rușilor. Refugiaților le-ar fi foarte ușor să se angajeze în România, întrucât salariul net în țara noastră este aproape dublu față de Ucraina, relevă o amplă analiză privind salariul mediu şi puterea de cumpărare din statele europene.

Refugiații ar fi mulțumiți să muncească în România. Ce salarii aveau înainte de invazia rusă

Potrivit unei analize, țara noastră are aproape dublul salariului net pe care îl încasau ucrainenii înainte de invadarea rusă, astfel că refrugiaților le-ar coneveni să muncească la noi. Salariul net în România este de 708 euro, în timp ce în Ucraina salariul net era de 363 de euro.

O amplă analiză făcută în 45 din cele 52 de state europene, arată că ţara noastră se clasează pe penultimul loc din punct de vedere al puterii de cumpărare, însă pe primul loc când vine vorba de impozitare.

Refugiatii din Ucraina aveau salarii pe jumatatea celor din Romania
Refugiatii din Ucraina aveau salarii pe jumatatea celor din Romania

Câte state numără Europa

Europa numără 52 de țări suverane, 5 state parţial recunoscute şi 11 state nesuverane, aflate în administrarea unor state precum Marea Britanie, Danemarca, Grecia, Republica Moldova, Serbia, Finlanda sau Portugalia.

„Pentru a putea face o comparaţie mai apropiată de adevăr în ceea ce priveşte salariul mediu brut şi net, respectiv puterea de cumpărare din Romania faţă de celelalte state europene, am folosit ultimele date oficiale disponibile pentru 45 dintre aceste ţări”, notează Mircea Iliescu, fondator al site-ului de informatii finaciare BVBescu.ro într-o amplă analiză privind salariul mediu şi puterea de cumpărare în statele europene, împărţite în trei mari categorii: cele care fac parte din Uniunea Europeană, cele care fac parte din Spaţiul Schengen şi statele din Europa Occidentală.

Cele mai mari și cele mai mici salarii din Europa

Conform analizei realizate pe baza datelor publice existente, cel mai mare salariu mediu, atât brut, cât şi net îl găsim, în prezent, în Elveţia (6272 de euro brut, 4717 euro net.

Cele mai scăzute salarii medii, atât nete, cât şi brute, sunt, în acest moment, în Moldova (453 euro brut, 363 euro net), Belarus (452 euro brut, 394 euro net), Ucraina (451 euro brut, 363 euro net), Armenia (423 euro brut, 300 euro net), Georgia (375 euro brut, 300 euro net), Azerbaijan (370 euro brut, 307 euro net) şi Turcia, unde nu se precizează salariul mediu brut, 307 euro net.

Ce salarii sunt în UE

Salariul la nivelul celor 45 de ţări europene analizate este de 2180 de euro brut, respectiv 1549 de euro net. În acelaşi timp, mediana salariului net este:

-1748 euro pe lună, pentru ţările care fac parte din Uniunea Europeană;

-1876 euro pe lună, dacă luăm în considerare doar în ţările din spaţiul Schengen;

-2657 euro pe lună, daca luăm în considerare doar statele din Europa Occidentală.

România, cea mai mare impozitare pe salariu

Deşi nu sunt date agregate disponibile la nivel european, se găsesc datele legate de taxarea salariilor în Uniunea Europeană. Conform unui studiu KPMG din 2019, România are cea mai mare taxare pe salarii din UE, impozitele reprezentând un procent de 40,85% din valoarea salariului brut.

România este urmată de Olanda (36,68%), Ungaria (33,50%) şi Cehia (31,12%); La polul opus se afla Belgia (10,16%), Malta (10,00%), Marea Britanie (6,36%) şi Estonia (4,36%). Nu în ultimul rând, în Germania, taxele salariale reprezintă un procent de 26,17%. Mediana taxării în Europa este de 20,38%, iar ca o observație trebuie spus că ţările europene care au cele mai mari salarii medii nete au taxări în preajma mediei de 20,38%.

Urmăriți Impact.ro și pe