Care era mâncarea preferată de Ceauşescu de Paşte. Nu lipsea niciodată de pe masă

Ioana Bucur 23.04.2022, 20:27
Care era mâncarea preferată de Ceauşescu de Paşte. Nu lipsea niciodată de pe masă

În timp ce românii stăteau ore în șir la cozi interminabile sperând să prindă un kilogram de zahăr pentru cozonaci, iar carnea de miel era un lux, sărbătorile erau petrecute cu totul diferit de prima familie a țării. Care era mâncarea preferată de Ceauşescu de Paşte. Preparatul ce nu lipsea niciodată de pe masă.

Care era mâncarea preferată de Ceauşescu de Paşte

Cei care nu s-au născut după anii comunismului sau care erau prea mici la Revoluția din 1989 pentru a-și aminti cum arăta viața românilor în acea perioadă se pot considera norocoși. Ceilalți, în schimb, probabil își amintesc an de an, cum arătau sărbătorile creștine în perioada în care religia și credința erau subiecte interzise. Vizitele pe ascuns la biserici, cozile interminabile din fața magazinelor pentru a prinde măcar un kilogram de zahăr…carnea de miel era un lux de care se bucurau doar cei „cu relații” sau care locuiau sau aveau rude la țară.

Evident, familia Ceaușescu nu avea astfel de probleme. Dictatorul, ateu convins, nu fusese niciodată un om religios și nici nu credea în tradițiile creștine, însă mesele îmbelșugate nu lipseau la nicio sărbătoare. Care era mâncarea preferată de Ceauşescu de Paşte. Suzana Andreiaş, fost administrator al reședințelor prezidențiale din Bucureşti şi Snagov ale cuplului Ceaușescu, a dezvăluit ce preparate nu lipseau niciodată de pe masa familiei.

„Să ştiţi că ţineau sărbătorile astea, Paştele, Crăciunul. Mâncau ce mânca toată lumea: carne de miel, ouă roşii, cozonac. Să ştiţi, la ei în casă se făceau întotdeauna ouă roşii”, a spus Suzana Andreiaş, fost administrator al reședințelor prezidențiale din Bucureşti şi Snagov.

Care era mâncarea preferată de Ceauşescu de Paşte
Elena și Nicolae Ceaușescu, la masa de Paște

Se pare că dintre toate preparatele tradiționale de Paște, preferatul lui Nicolae Ceaușescu era, de departe, friptura de miel. An de an, cei care lucrau pentru dictator cumpărau cantități mari de carne de miel. Ouăle roșii și cozonacii pregătiți special pentru familia nu lipseau nici ele din meniu.

Casa lui Nicolae Ceaușescu de la Scornicești a fost renivată și așteaptă vizitatori

Casa în care au crescut Nicolae Ceaușescu și frații săi, din Scornicești, a rămas, parcă, înghețată în timp. Este întreținută de urmașii dictatorului și prin donațiile celor care o vizitează. În prezent, îngrijirea proprietății fostului dictator se ocupă un vecin, de altfel fost apropiat al familiei Ceauşescu. Deși construcția din Scornicești are mai bine de 130 de ani, arată foarte bine, poate chiar mai bine ca atunci când liderul comunist trăia acolo, întrucât a fost renovată recent. Renovarea a păstrat totuși forma autentică a casei. Mai multe detalii, AICI.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...