Care a fost cel mai rău an din istoria omenirii. 2020 e nimic pe lângă el

Andreea Bisinicu / 27.10.2020, 12:12
Care a fost cel mai rău an din istoria omenirii. 2020 e nimic pe lângă el

Care a fost cel mai rău an din istoria omenirii. 2020 e nimic pe lângă el. Da, e adevărat. Se poate și mai rău, de fapt s-a putut. Studiile arată că acesta a fost cel mai rău an din istorie.

Care a fost cel mai rău an din istoria omenirii. 2020 e nimic pe lângă el

Știm la ce te gândești. Cum, 2020 nu e cel mai rău an din istorie? Pandemia de coronavirus. Moartea lui Kobe Bryant. Incendiul din pădurile din Australia și din vestul Statelor Unite ale Americii. Brexit. Moartea Oliviei de Havilland. Exploziile din Beirut.

Probabil te-ai gândit la toate aceste evenimente care și-au pus amprenta pe anul 2020. Și dacă nu e vorba de 2020, atunci trebuie să fie undeva între 1939 și 1945, când a avut loc Al Doilea Război Mondial? Sau 1347, atunci când Europa a fost lovită de ciuma neagră? Nu și nu. Este evident că perioadele descrise anterior au fost la fel de îngrozitoare.

Cu toate acestea, oamenii de știință au făcut ce au făcut și acum ne răspund la cea mai arzătoare întrebare: care a fost cel mai rău an din istoria omenirii? A fost cumva vreo profeție?

Ei bine, se pare că este vorba despre anul 536. Ce s-a întamplat atunci? Populația mapamondului s-a confruntat cu vreme extremă și foamete.

„Era începutul uneia dintre cele îngrozitoare perioade în care să fii în viață, dacă nu cel mai rău an”, a explicat arheologul și istoricul medieval Michael McCormick de la Universitatea Harvard, conform Playtech.

536 este considerat, oficial, cel mai negru an din istoria umanitatii
536 este considerat, oficial, cel mai negru an din istoria umanitatii

Ce s-a întâmplat în anul 536, în Imperiul Bizantin

În anul 536 domnea Iustinian cel mare, conducătorul Imperiului Bizantin. Istoricii scriu că, în timpul celui de-al zecelea an al domniei sale, Apocalipsa s-ar fi dezlănțuit.

În aer plutea o ceață misterioasă și prăfoasă, care acoperea lumina Soarelui și făcea ca temperaturile de pe glob să scadă. Rezultatele au fost catastrofale, la nivel global. A început seceta, recoltele nu au mai dat roade, a nins în miezul verii în China, iar foametea a început să facă ravagii.

„Și în acest an a avut loc cea mai rea prevestire. Căci soarele își oferea lumina fără strălucire, precum luna, în tot timpul acestui an, și se asemăna din ce în ce mai mult cu soarele în timpul eclipsei, deoarece razele pe care le oferea nu erau clare”, scria istoricul bizantin Procopius, notează Playtech.

Cum s-a ajuns în această situație? Ce dezastru a cauzat decimarea populației? Se pare că cel mai negru an din istoria umanității ar fi fost cauzat de erupțiile vulcanice din vremea respectivă.

Potrivit celor de la Playtech, în godeurile de gheață au fost găsite cenușă și resturi vulcanice din acea vreme, lucru care întărește teoria că o erupție masivă ar fi condus la ceața uscată care domnea pe Pământ.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI