Care a fost cel mai devastator cutremur din istoria omenirii: peste 800.000 de victime și replici vreme de șase luni

Raluca Juncu 17.08.2020, 15:16
Care a fost cel mai devastator cutremur din istoria omenirii: peste 800.000 de victime și replici vreme de șase luni

Dezastrele naturale lasă urme adânci în urmă pentru că efectele lor conduc la pierderi de vieți omenești, dar și la pagube materiale imense. Cutremurele de pământ sunt, în general cele mai comune tipuri dezastre care au loc pe pământ.

Cel mai mare cutremur din lume, ca magnitudine

Cutremurul de pământ denumește vibrația care se resimte din mișcarea a două plăci tectonice, activitate generată, de cele mai multe ori de o erupție vulcanică. Este dovada cea mai vizibilă a faptului a tensiunilor existente în scoarță între apă și pământ.

Dacă românii își aduc aminte cu groază de efectele cutremurului din 1977, cu o magnitudine de 7.2 pe scara Richter, acestea nu este nici pe departe cel mai devastator seism produs în lume. Cel mai mare cutremur produs vreodată în lume a fost din Chile, care s-a produs pe 22 mai 1960. Seismul a avut o magnitudine de 9,5 grade pe scara Richter și a avut o durată de 10 minute.

Bilanțul victimelor și al deceselor nu sunt cunoscute cu exactitate, însă estimările indică faptul că numărul persoanelor ucise este cuprins între 3.000 și 6.000.

Însă, de-a lungul istoriei s-au înregistrat numeroase alte seisme extrem de puternice, cu magnitudini cuprinse între 8 și 9 grade pe scara Richter. Deși cutremurul din Chile, de acum 60 de ani a fost cel mai mare din punct de vedere al magnitudinii, un cutremur din anul 1556, din timpul dinastiei Ming, cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter, avea să fie cel mai devastator din istoria omenirii. Seismul a lăsat în urmă un bilanț devastator: peste 830.000 de victime, ceea ce a însemnat atunci peste afectarea a peste 60% din populația Planetei. Seismul a avut loc pe 23 ianuarie, în provincia Shaanxi, o provincie din China care numără în prezent aproximativ 36.050.000 de locuitori.

„Din momentul în care cutremurul a fost simțit, oamenii aflați în case nu ar fi trebuit să iasă imediat afară. Doar să stea culcați la pământ și să aștepte să treacă și să aibă încredere în șansa lor că vor supraviețui. Chiar dacă un cuib se prăbușește, unele ouă din el pot rămâne intacte”, a consemnat
Qin Keda, un cărturar din acea perioadă care a supraviețuit dezastrului.

Cristina Stroe și Damian Drăghici, despre Te cunosc de undeva
Urmăriți Impact.ro și pe