Cardul de sănătate se suspendă pe durata stării de urgență. Consultațiile se fac prin telefon. Cum vei primi rețeta de la doctor

Cardul de sănătate rămâne suspendat pe durata stării de urgență. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Guvernul a adoptat în ședința de luni un proiect de hotărâre ce permite medicilor să consulte pacienții la distanță, prin telefon sau prin videoconferință. În acest context, cadrul de sănătate, rămâne, în continuare, suspendat, pe perioada stării de urgență.

Medicii pot realiza consultații prin telefon sau videoconferință. Decizia Guvernul

Potrivit unei hotărâri de Guvern, adoptate luni, medicii pot oferi consultații la distanță pacienților, fără a mai fi nevoie de cardul de sănătate.

Doctorii de familie pot oferi consultații și prin telefon pacienților

Doctorii de familie pot oferi consultații și prin telefon pacienților

„Pe perioada stării de urgență, consultațiile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, respectiv în pachetul minimal de servicii medicale, pot fi acordate și la distanţă, acestea putând fi acordate atât de medicii de familie cât și de medicii de specialitate din ambulatoriul clinic, și pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultaţii/oră.

Medicul de familie, dar și medicul de specialitate, va consemna consultațiile medicale la distanță în registrul de consultații și fișa pacientului, după caz, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat și a intervalului orar în care acestea au fost efectuate, și va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical”, potrivit deciziei Executivului.

„Se prelungește contractul cadru încheiat pentru perioada stării de urgență. În această perioadă nu vă fi necesară folosirea cardului de sănătate. Practic, serviciile medicale, îngrijirile la domiciliu pot fi acordate și validate fară semnarea cu cardul de sănătate. Obligațiile prevăzute în acest sens pentru medici sunt modificate întrucât nu mai este obligatorie transmiterea în platforma de sănătate a informațiilor privind eliberările medicale pentru pacienți”, a declarat luni seară, Ionel Dancă, șeful cancelariei primului ministru al României.

Ionel Dancă, declarații, luni seară, în contextul epidemiei de COVID-19. Foto: Inquam Photos. Octav Ganea

Ionel Dancă, declarații, luni seară, în contextul epidemiei de COVID-19. Foto: Inquam Photos. Octav Ganea

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat săptămâna trecută un proiect de act normativ care includea mai multe masuri, inclusiv desființarea cardului de sănătate pe perioada stării de urgență. Prin acest proces se dorește să se ușureze procesul de acordare a serviciilor medicale,în această perioadă.

Hotărârea privind noile măsuri impuse în domeniul sănătății poate fi consultată aici.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI