Carantinarea localităţilor se va face după criterii noi. Ce se va lua în calcul, de fapt

Ana Anitoiu 13.04.2021, 22:45

Carantinarea localităţilor se va face după criterii noi în țară, conform unui ordin elaborat de Ministerul Sănătății ce a fost publicat, marți, în Monitorul Oficial. Iată ce se va lua în calcul, în afară de rata de incidență a cazurilor de COVID-19.

Noile criterii după care se va face carantinarea localităţilor

Potrivit ordinului elaborat de Ministerul Sănătății, în afară de rata de incidență a cazurilor de COVID-19, la decizia carantinării localităților se vor lua în calcul nivelul de testare pentru coronavirus, precum și gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).

Ordinul Ministerului Sănătății introduce un punctaj pe baza unei grile de evaluare a riscului epidemiologic dintr-o localitate, pentru instituirea carantinei zonale. Cu cât o localitate are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă și poate fi impusă măsura carantinei. Pentru încheierea carantinei este prevăzut un singur criteriu: coborârea ratei de incidență la sub trei cazuri la mia de locuitori.

Carantinarea localitatilor se va face dupa criterii noi. Ce se va lua in calcul, de fapt
Carantinarea localitatilor se va face dupa criterii noi

Criteriile pentru instituirea carantinei în localități cu peste 100.000 de locuitori

Noile criterii pentru instituirea carantinei sunt împărțite în două categorii: cele pentru localitățile cu peste 100.000 și restul localităților. Astfel, pentru prima categorie, principalul criteriu este numărul  de teste efectuate în ultimele 7 zile (>/

Lista criteriilor este completată de: Rata de pozitivitate în ultimele 14 zile (>/////

Criteriile pentru instituirea carantinei în restul zonelor

În timp ce municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au cel puțin 60 de puncte, restul localităților riscă să fie carantinate dacă au minimum 70 de puncte.

Criteriile pentru carantinarea localităților cu mai puțin de 100.000 de locuitori sunt: Rata de incidență cumulată în 14 zile (>////

Peste 1.012.000 de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei, în România

Bilanțul pandemiei de coronavirus în România a ajuns marți la 1.012.373 de cazuri de COVID-19 confirmate, după ce s-a înregistrat o creștere de 3.883 a numărului de persoane diagnosticate cu coronavirus, în urma efectuării a 23.890 de teste RT-PCR (15.161 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.729 la cerere) și 11.905 teste rapide antigenice. În total, 915.464 de pacienți au fost declarați vindecați.

Pe de altă parte, au mai fost raportate 193 de decese în rândul pacienților cu COVID-19. Bilanțul negru a urcat la 25.441 de decese de la debutul pandemiei în țară. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în spitalele din România sunt internate cu coronavirus 13.661 de persoane, iar dintre acestea, 1.530 se află în stare gravă, la ATI. Impact.ro actualizează zilnic datele referitoare la evoluția pandemiei de coronavirus, AICI!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...