Carantină în capitala Australiei din cauza unui singur caz covid. ”Este cel mai grav risc sanitar”

Ioana Bucur 12.08.2021, 12:16
Carantină în capitala Australiei din cauza unui singur caz covid. ”Este cel mai grav risc sanitar”

Un singur caz de covid a adus pentru prima oară, de la izbucnirea pandemiei, carantină în capitala Australiei. Cum explică autoritățile măsura.

Capitala Australiei a intrat în carantină

Pentru prima oară de la debutul pandemiei de SARS-CoV-2, s-a impus carantină în capitala Australiei. Decizia autorităților a venit după depistarea unui singur caz de infectare, ceea ce a dat peste cap strategia „Zero COVID” aplicată până acum.

Astfel, în jur de 400.000 de locuitori din Canberra au intrat în izolare timp de șapte zile, începând de joi ora locală 17:00.

„Este cel mai grav risc sanitar întâmpinat în teritoriu de la începutul anului şi chiar de la începutul pandemiei”, a apreciat Andrew Barr, şeful de guvern al teritoriului capitalei australiene.

Locuitorii din capitala statului-continent s-au alăturat milioanelor de australieni care au fost deja nevoiți să se izoleze în case. Spre deosebire de alte localități, este pentru prima oară când Canberra intră în carantină.

Strategia „Zero COVID”

Contagiozitatea ridicată a tulpinii indiene (Delta) a SARS-CoV-2 a schimbat abordarea autorităților, care adoptaseră strategia „Zero COVID”. În prezent, mai bine de zece milioane de oameni, din cele mai mari orașe ale țării, Sydney și Melbourne, sunt în carantină, măsură prin care se speră reducerea numărului de infectări.

Miercuri s-a impus intrarea în izolare a unei părți din vestul statului New South Wales, autorităţile exprimând preocupări pentru eventualele consecinţe ale unei epidemii în cadrul populaţiei aborigene, considerată mai vulnerabilă la coronavirus. Din mijlocul lunii iunie, au fost înregistrate 6.500 de cazuri și 36 de decese.

„Cer întregii noastre comunităţi aborigene să stea acasă, să se testeze în caz de simptome şi, evident, să se vaccineze cât mai repede posibil”, a declarat Marianne Gale, ministrul sănătăţii din New South Wales.

Carantină în capitala Australiei
Strazile din Australia sunt din nou goale

Cel mai mare oraș din țară ar puea fi închis timp de nouă săptămâni

Locuitorii din Sydney sunt cei mai afectați de restricțiile drastice. Cel mai mare oraș din Australia ar putea rămâne închis pentru nouă săptămâni. Mai multe suburbii au fost plasate joi sub restricţii mai severe.

În ultimele 18 luni, Australia a luptat împotriva pandemiei implementând o campanie intensă de depistare şi urmărire a contacţilor, carantină şi o cvasiînchidere a frontierelor sale, ce a dat roade. Un obstacol important este ritmul lent în care înaintează campania de vaccinare a populației, puţin peste 20% dintre australieni primind două doze de vaccin.

Australia a înregistrat până în prezent peste 37.500 de cazuri de COVID-19 şi 946 decese asociate acestei maladii la o populaţie de 25 milioane de locuitori.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...