Capitolul la care România ridică îngrijorări în Europa. Doar noi și bulgarii ne situăm la finalul clasamentului

Beatrice Dumitru 17.03.2023, 08:07
Capitolul la care România ridică îngrijorări în Europa. Doar noi și bulgarii ne situăm la finalul clasamentului

Pandemia de coronavirs care a început în anul 2022 a provocat cea mai mare scădere a speranţei de viaţă după cel de-Al Doilea Război Mondial. Studiile arată că speranța de viață a românilor este în scădere, capitol la care România se află la coada Europei, alături de Bulgaria. Anul trecut, speranța de viață la naștere a scăzut în întreaga UE. Care sunt regiunile din țara noastră în care s-a înregistrat cea mai mică speranță de viață.

Pe loc se află România la sperața de viată

Biroul de statistică al UE defineşte speranţa de viaţă la naştere ca fiind numărul mediu de ani pe care un nou-născut i-ar trăi dacă ar fi expus la condiţiile actuale de mortalitate pe tot parcursul vieţii sale. Astfel, speranța de viață la naștere în UE a scăzut la 80,1 ani, după ce în 2019 fusese de 81,3 ani, iar apoi la 80,4 (-0,9 ani) în 2020, după care a scăzut și mai mult, „probabil ca urmare a creșterii bruște a mortalității din cauza pandemiei COVID-19”, potrivit datelor publicate joi de Eurostat.

România se află pe penultimul loc în UE, cu o speranță de viață de 72,8 ani, în timp ce în Bulgaria s-a înregistrat cea mai mică speranță de viață la naștere  (71,4 ani). În țara noastră, cea mai mică speranță de viață la naștere s-a înregistrat în regiunile Nord-Est (72 ani) și Sud-Est (72,1 ani). Și în timpul pandemiei de coronavirus statisticile au arătat că, în timpul pandemiei, speranța de viaţă a scăzut cu 1 an și 4 luni, dublu față de media europeană.

Capitolul la care România ridică îngrijorări în Europa. Doar noi și bulgarii ne situăm la finalul clasamentului
Speranța de viață în România este în scădere.

Țara cu cea mai mare speranță de viață

În 2021, regiunile din UE cu cele mai înalte niveluri de speranță de viață la naștere au fost situate în Spania, Italia și Franța. Regiunea UE cu cea mai mare speranță de viață la naștere a fost Madrid (85,4 ani), urmată de Navarra (84,8 ani) și regiunea finlandeză Insulele Åland (84,6 ani).

Speranța de viață a femeilor (82,9 ani) a continuat să fie mai mare decât cea a bărbaților (77,2 ani) în 2021, ambele înregistrând noi scăderi după o scădere mai mare din 2019 până în 2020. Comparativ cu 2020, speranța de viață atât pentru femei, cât și pentru bărbați a scăzut cu 0,3 ani.

Speranțe mai mari de viață s-au înregistrat în Castilia și Leon și provincia autonomă Trento au urmat cu 84,3 și, respectiv, 84,2 ani,urmate de Stockholm (84,1 ani) cu alte trei regiuni spaniole: Cantabria și Țara Bascilor (ambele 84,0 ani) și Galicia (83,9 ani). Top 10 include, de asemenea, Île-de-France și Rhône-Alpes din Franța și provincia autonomă Bolzano din Italia, toate cu 83,8 ani.

La nivel de țară, cea mai mare speranță de viață la naștere este în Spania (83,3 ani), Suedia (83,1 ani), Luxemburg și Italia (ambele 82,7 ani).

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...