București este, fără îndoială, unul dintre cele mai poluate orașe din România! Fie că vorbim de poluare chimică, fonică sau a aerului, aerul din Capitală devine din ce în ce mai greu de respirat, avertizează specialiștii. Cifrele sunt îngrijorătoare.
Să o spunem pe șleau: cifrele sunt sumbre! România este una dintre cele mai poluate țări din Europa, cu 200 de decese la suta de mii de locuitori în fiecare an. La o populație de 19 milioane de oameni, asta înseamnă aproape 37.000 de morți!
Bucureștiul este una dintre cele mai poluate metropole de pe bătrânul continent și, totodată, unul dintre orașele cu cele mai puține stații de monitorizare a calității aerului. Studiile o spun clar. Cu cât te afli mai aproape de centru, cu atât ești mai mult în pericol.
Poluarea ne afectează grav plămânii. Conform statisticilor, peste 23 de mii de români mor anual din cauza bolilor provocate de poluare. Gazele de eșapament emanate din motoarele mașinilor vechi sunt principala problemă. Automobilele prost întreținute, șantierele în lucru, lipsa de spații verzi, deșeurile toxice și vehiculele învechite ale mijloacelor de transport în comun. Toate constituie cauzele poluării cu care ne confruntăm zi de zi.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Avem o problemă mare în București cu traficul! S-a văzut și în pandemie că nivelul dioxidului de azot a scăzut extrem de mult și imediat după ce am revenit din starea de urgență și oamenii au început să iasă din nou pe străzi, nivelurile au început să crească la un nivel de normalitate!”a spus Alin Tănase de la Greenpeace România, potrivit Mediafax.
Traficul din Capitală este absolut cumplit! În București există o mie de mașini la o mie de locuitori, în timp ce media europeană este de cinci sute de mașini la o mie de persoane. Aproape că nu există benzi unice pentru mijloacele de transport în comun, iar pistele pentru bicicliști au o lungime de 5,4 kilometri. Orașul are prea puține filtre naturale sau artificiale.
Capitala României este este pe locul 7 cel mai poluat oraș din Europa. Potrivit datelor, în București există 23.21 mp spațiu verde/locuitor, jumătate față de cât recomandă Organizația Mondială a Sănătății. Cele mai poluate orașe românești, după București, sunt Brașov, Iași și Cluj-Napoca.
„Garda Națională de Mediu – Comisariatul Municipiului București a aplicat la nivelul anului 2020 85 de sancțiuni în cuantum de 1.092.500, din care 7 au fost aplicate celor 6 primării de sector, respectiv Primăriei Capitalei”, precizează Andrei Corlan, de la Garda de Mediu București