Capitala intră iar în scenariul roşu? Epidemiologul Octavian Jurma: „Cel mai probabil, săptămâna viitoare”

Ana Anitoiu 04.03.2021, 19:00
Capitala intră iar în scenariul roşu? Epidemiologul Octavian Jurma: „Cel mai probabil, săptămâna viitoare”

Capitala intră iar în scenariul roşu? Epidemiologul Octavian Jurma a declarat că acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil, săptămâna viitoare. Specialistul a explicat de ce se va ajunge la această situație în București, în contextul în care campania de imunizare anti-COVID-19 se desfășoară la nivel național.

Epidemiologul, despre motivul pentru care Bucureștiul va intra din nou în scenariul roșu

Potrivit epidemiologului Octavian Jurma, Capitala se apropie de un nou scenariu roșu, cu incidența cazurilor de COVID-19 mai mare de pragul de 3 la mie. Specialistul a explicat că motivul este relaxarea ce a avut loc în urma unor mesaje ce ”vin chiar de la autorități”. Deja s-a intrat în valul al treilea al pandemiei de coronavirus, conform lui.

”Am intrat în valul al treilea, din păcate. Noi după un platou de 2.500 de cazuri, în a treia săptămână am ajuns, de la deschiderea școlilor, într-o fază accelerată de creștere, cu 25% săptămâna trecută. Săptămâna aceasta a debutat din nou peste așteptări. Azi am putea depăși 4.500 de cazuri. Se confirmă din nou că avem o creștere cu 20%, foarte accelerată. Din păcate relaxarea are loc în urma unor mesaje de relaxare. Până și tulpina britanică a fost declarată sub control. Noi deschidem tot, relaxăm, dar populația trebuie să se comporte foarte atent.”, a spus Octavian Jurma, la Gândul Live.

Capitala intra iar in scenariul rosu? Epidemiologul Octavian Jurma:
Un cadru medical pregatind un vaccin

Epidemiologul: ”Deschiderea școlilor a venit ca un soi de benzină pe acest foc mocnit”

De asemenea, epidemiologul a spus că din punctul lui de vedere, este nevoie de o strategie la nivel național, în contextul în care nu se pot izola toți românii pentru luni întregi. În plus, mesajele sunt contradictorii, iar oamenii sunt prinși la mijloc. De altfel, în opinia lui, deschiderea școlilor n-a fost pregătită așa cum ar fi fost necesar.

”Am deschis școlile într-un grad ridicat de nesiguranță. Avem și acest profil de circulație urbană, la noi școlile nu sunt de proximitate, multe familii trebuie să traverseze orașul, lucru care nu se întâmplă neapărat în alte țări, unde și acolo totuși sunt probleme”, a mai spus Octavian Jurma.

Epidemiologul: ”Nu depășim 50.000 de vaccinări pe zi”

Totodată, specialistul a spus că deși campania de vaccinare anti-COVID-19 merge bine în România, față de cele din restul Europei, nu se depășește pragul de 50.000 de vaccinări pe zi. Prin urmare, cel de-al treilea val al pandemiei de coronavirus nu va putea fi oprit.

”Abia la 50% vaccinare vom avea un impact semnificativ pe curbă. E ca un incendiu care va arde tot ce întâlnește în cale, în loc de lemne suntem noi. Trebuie să ne ferim de infecții, suntem și obosiți, aflu tot felul de oameni care se infectează după vaccinare, li se pare că sunt deja protejați. Abia după rapel te poți considera protejat. Există un sentiment de relaxare, că copiii merg la școală, părinții se întâlnesc mai ușor. Infecțiile nu se mai întâmplă demult în zona publică. Dar se întâmplă la aceste întâlniri ocazionale. Copiii fac forme greu de diferențiat de răceală. București va intra în scenariul roșu, cel mai probabil, săptămâna viitoare.”, a mai spus epidemiologul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...