Capitala Coreei de Nord urmează să fie izolată. Motivul este o boală misterioasă

Mihnea Tălău 25.01.2023, 12:16
Capitala Coreei de Nord urmează să fie izolată. Motivul este o boală misterioasă

Autoritățile din capitala nord-coreeană Phenian au ordonat o izolare de cinci zile din cauza creșterii numărului de cazuri de o boală respiratorie nespecificată, a anunțat miercuri NK News, cu sediul la Seul, citând un anunț guvernamental.

Phenianul izolat total din cauza unei ”boli respiratorii”

Înștiințarea nu a menționat Covid-19, dar a precizat că locuitorii din oraș trebuie să rămână în casele lor până la sfârșitul zilei de duminică și trebuie să se supună unor verificări ale temperaturii de mai multe ori pe zi.

Se presupune că rinofaringita se numără printre bolile noi care se răspândesc în prezent în capitală.

Presa a relatat, marți, că locuitorii din Phenian păreau să își facă provizii de bunuri în așteptarea unor măsuri mai stricte. Nu este clar dacă și alte zone ale țării au impus noi închideri.

Coreea de Nord a recunoscut primul său focar de Covid-19 anul trecut, dar până în august a declarat victoria asupra virusului.
Țara secretă nu a confirmat niciodată câte persoane au contractat Covid, aparent pentru că nu dispune de mijloacele necesare pentru a efectua teste pe scară largă.

Pe fondul luptei cu COVID-19, Coreea de Nord se confruntă cu o epidemie de boli infecțioase

În schimb, a raportat zilnic numărul de pacienți cu febră, număr care a ajuns la aproximativ 4,77 milioane, dintr-o populație de aproximativ 25 de milioane de locuitori.

Presa de stat a continuat să relateze despre măsurile antipandemice de combatere a bolilor respiratorii, inclusiv a gripei, dar nu a raportat încă despre ordinul de izolare.

Marți, agenția de știri de stat KCNA a declarat că orașul Kaesong, în apropiere de granița cu Coreea de Sud, a intensificat campaniile de comunicare publică „astfel încât toți oamenii care lucrează să respecte în mod voluntar reglementările antiepidemice la locul de muncă și în viața lor”.

Val de frig siberian în Coreea de Nord

Peninsula coreeană se află în prezent în ghearele a ceea ce meteorologii au descris ca fiind un val de frig siberian, temperaturile din Phenian scăzând până la -22 de grade Celsius.

Coreea de Nord a menținut o blocadă rigidă de la începutul pandemiei, dar permite unele schimburi comerciale cu China.
Experții, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății, au pus de mult timp sub semnul întrebării statisticile Covid și afirmațiile Phenianului potrivit cărora ar fi ținut sub control epidemia.

Coreea de Nord are unul dintre cele mai proaste sisteme de sănătate din lume, cu spitale slab echipate, puține unități de terapie intensivă și fără medicamente pentru tratamentul Covid, spun experții.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...