Capcana de pe Instagram. Ce trebuie să facă utilizatorii aplicaţiei dacă au dat click

Stan Filon 10.09.2021, 19:02
Capcana de pe Instagram. Ce trebuie să facă utilizatorii aplicaţiei dacă au dat click

Hoții virtuali i-au atacat pe români! După ce i-au atras pe aceștia pe Facebook, cu mesaje de genul ”seamănă cu tine”, ”apari în acest video”, acum au lansat campanii asemănătoare și pe Instagram. Autoritățile au explicat ce vor aceștia, de fapt, dar ne-au învățat și cum să ne ferim de astfel de mesaje-capcană.

Capcana de pe Instagram în care au căzut mulți români

Instagramul a fost invadat cu mesaje-capcană. Fie că sunt în engleză sau în limba română, hoții încearcă să-i determine pe oameni să dea clic pe postarea lor, doar pentru a-i redirecționa pe site-uri malițioase, unde se desfășoară atacul final. Atacatorii scurtează link-urile site-urilor malițioase, astfel încât utilizatorul să nu vadă exact extensia site-ului respectiv, pentru a nu intra în panică. Astfel, atacatorii își ușurează acțiunile infracționale.

”Atacatorii nu oferă detalii suplimentare şi profită de curiozitatea umană, pentru a determina utilizatorul să dea clic. Mai mult, se folosesc de un serviciu de scurtare a denumirii URL-ului, pentru a masca site-ul real pe care urmează să îl accesaţi. În unele variante, link-ul respectiv redirecţionează către un site de phishing, unde atacatorii culeg datele de autentificare la contul de Facebook al potenţialei victime, iar în altele accesarea link-ului poate duce la instalarea de software maliţios.

Capcana de pe Instagram in care au cazut multi romani
Capcana de pe Instagram in care au cazut multi romani

Atacatorii pot vinde datele de acces

De exemplu, dacă sunteţi redirecţionat către un site de autentificare fraudulos şi introduceţi detaliile dvs. de autentificare, acestea sunt încărcate pe un server la distanţă online, la care infractorii cibernetici au acces. Ei le pot folosi direct, pentru a încerca să obţină acces la contul dvs., de unde pot extrage date suplimentare sau pot lansa alte atacuri, ori le pot vinde mai departe pe forumuri dedicate hackerilor”, este mesajul Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

ERT-RO oferă o serie de sfaturi pe care utilizatorii ar trebui să le urmeze dacă au accesat link-ul furnizat.

  • Schimbați imediat parola contului de social media și să activați autentificarea în 2 pași,
  • Vă asigurați că nu sunteți conectat pe cont în locații suspecte, pe care nu le recunoașteți și că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din contul dvs.
  • Efectuarea unei scanări a dispozitivului cu ajutorul unei soluții antivirus,
  • Verificarea aplicațiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute,
  • Verificarea setărilor de confidențialitate pe contul de social media, pentru a vă asigura că nu există modificări.
Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...