Cantitatea de alcool maximă ce poate fi consumată de șoferi. Timpul necesar pentru a fi eliminat din organism

Cantitatea de alcool maximă ce poate fi consumată de șoferi. Timpul necesar pentru a fi eliminat din organism

Combinația alcoolului și cu șofatul nu reprezintă cea mai fericită variantă. Adesea consumul de alcool la volan se lasă cu persoane rănite, sau ucise dar și cu multe sancțiuni de ordin penal. Mai jos vom relata atât cantitatea maximă de alcool ce poate fi consumată de șoferi dar și timoul necesar pentru a fi eliminat din organism.

Cantitatea de alcool maximă ce poate fi consumată de șoferi

Unii șoferi aleg să-și pună viața în pericol, dar și mai grav este că o pun și pe-a altora, consumând alcool la volan. Inconștiența poate duce la urmări grave, iremediabile. Cantitatea de alcool maximă ce poate fi consumată de șoferi este prevăzută de Codul Rutier. Potrivit acestuia, concentrația de alcool din sânge cuprinsă între 0,20 – 0,5 mg/l sau 0,15 – 0,25 mg/l în aerul pur expirat, se sancționează cu contravenție, respectiv suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de până la șase luni. Situația mai gravă, și anume încadrarea consumului de alcool ca și infracțiune, fiind pedepsită cu dosar penal și riscul închisorii între unu și cinci ani, este întâlnită atunci când concentrația de alcool în sânge depășește 0,5 mg/l.

O soluție pentru combaterea unor astfel de evenimente ar fi respectarea unor recomandări ce au la bază știința. Acestea constau în a calcula timpul în care alcoolul iese din organism, tipul de băutură consumat dar și alte trucuri, toate bazate pe experiemente științifice. Cercetătorii în domeniu au făcut mai multe studii pentru a putea calcula în cât timp iese alcoolul din organism. Acest lucru poate fi influențat de mai mulți factori precum greutatea corporală, timpul de odihnă, cantitatea de apă din organism dar și durata timpului de consum. Consumul de alcool pe stomacul gol face ca valoarea alcoolemiei să fie atinsă în aproximativ 20-30 de minute.

Mai jos se regăsesc câteva exemple de tipuri de băuturi, raportate la o greutate de 70 de kilograme și în cât timp alcoolul va ieși din organism.

  • o bere de 500 ml se va elimina în aproximativ 2 ore;
  • un litru de vin se elimină între 7 ore şi 9 ore;
  • 100 ml de lichior se elimină în aproximativ 3 ore şi 10 minute;
  • 100 ml palincă se elimină în aproximativ 4 ore şi 10 minute;
  • 100 ml vodcă se elimină în aproximativ 3 ore.
Consumă alcool responsabil!
Consumă alcool responsabil!

Tipul de băutură și trucuri pentru consumul de alcool 

Există băuturi cu diferite tipuri de tărie. Aceasta se măsoară în procente și reprezintă cantitatea de alcool pur din băutura respectivă. Fiecare etichetă de pe sticla unei băuturi alcoolice ar trebui să aibă menționată concentrația de alcool. Băuturile alcoolice sunt împărțite pe categorii, iar dintre acestea, amintim:

  • Băuturi tari, cu un conținut ridicat de alcool (cu concentrația de alcool cuprinsă între 20% și 90%), cum sunt votca, romul, ginul, coniacul, whisky și alte băuturi spirtoase.
  • Băuturi moderate, cu un conținut mediu de alcool pur (între 8 și 20%), cum sunt vinurile sau șampania;

  • Băuturi slabe, cu un conținut redus de alcool pur (între 0,8 și 8%), cum sunt cidrul sau berea.

Există și câteva trucuri de luat în calcul atunci când pregătești o seară cu prietenii. Consumă alcool în mod responsabil!

  • Pentru că alcoolul deshidratează, consumă alcool în alternanță cu apa;

  • Graba strică treaba, este un proverb cu aplicabilitate și la consumul de alcool. Ai ieșit să te simți bine nu să faci competiție sportivă. Așasar, consumă alcoolul încet;
  • Combinația de alcool cu cafea sau energizant nu este una tocmai fericită. Cafeaua își va face efectul și va da falsa impresie că ești mai bine. Greșit, alcoolul va rămâne în continuare în organism plus că te vor deshidrata și vor avea un impact mai mare asupra creierului;

  • Gustările dulci sau sărate îți vor provoca sete, pe care vei intenționa să o ”stingi” cu alcoolul de pe masă;

  • Mâncatul înaintea și în timpul consumului de alcool este unul dintre  cele mai recomandate trucuri;
  • Combinația a mai multor tipuri de alcool nu numai că te vor face să te îmbeți mai repede dar vor suprasolicita și mai mult ficatul, deja solicitat;

  • Dacă ai chefuit cu o seară în urmă și ai consumat alcool, ai grijă să dormi minim șapte ore și să te hidratezi corespunzător, potrivit playtech.ro .

Urmăriți Impact.ro și pe