Caniculă în România. Temperaturile cresc considerabil, ne topim la soare. Prognoza ANM pentru următoarele săptămâni

Andra Daoud 27.06.2022, 10:14
Caniculă în România. Temperaturile cresc considerabil, ne topim la soare. Prognoza ANM pentru următoarele săptămâni

Valul de aer cald care traversează sudul Europei va face ca temperaturile să crească și în țara noastră, până la limita caniculei. Meteorologii anunță valori maxime ce se vor apropia de 40 de grade, însă avertizează că nu scăpăm nici de fenomenele meteo extreme. Sunt anunțate din nou ploi, vijelii, grindină și descărcări electrice, în mai multe zone ale țării. Cum va fi vremea în perioada următoare, potrivit meteorologilor.

Temperaturile cresc considerabil în România

Ultima săptămână din luna iunie vine cu temperaturi caniculare în țara noastră, dar și cu fenomene meteo extreme. Chiar dacă mercurul din termometre va atinge valori și de 38 de grade Celsius la umbră, nu vom scăpa de ploi și vijelii, avertizează meteorologii. Temperaturile încep să crească de marți, ajungând la maxime de 36-37 de grade, în timp ce joi se vor înregistra valori și de 38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, pentru că temperatura resimțită la soare va fi mult mai mare.

Dacă amiaza va fi marcată de caniculă, spre seară apar din nou ploile însoțite de descărcări electrice și vânt puternic. Administrația Națională de Meteorologie anunță că inclusiv astăzi, luni, vor fi condiții de instabilitate atmosferică la munte și, local, în centru, est și sud, unde se vor semnala averse, descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului.

Canicula in Romania. Temperaturile cresc considerabil, ne topim la soare. Prognoza ANM pentru urmatoarele saptamani
Ploile si vijeliile isi vor face simtita prezenta si in perioada urmatoare

Ce se întâmplă cu vremea în săptămânile următoare

Vremea rămâne imprevizibilă și la începutul lunii iulie. Potrivit estimărilor meteorologilor, în prima săptămână din iulie temperaturile maxime nu vor depăși 32-33 de grade în timpul zilei, în timp ce temperaturile nocturne se vor situa între 17 și 20 de grade. ANM anunță că, în intervalul 1.07 – 4.07, va fi mai cald decât este normal pentru această perioadă. Regimul pluviometric va fi deficitar, mai ales în zonele centrale, nordice și la munte.

A doua săptămână a lunii iulie, respectiv 4.07 – 11.07, aduce temperaturi din ce în ce mai mari. De asemenea, crește șansa apariției unor precipitații, însă cantitățile de apă pe metrul pătrat nu vor fi mai mari decât cele normale pentru această perioadă.

Cei care își planifică vacanța pentru a treia săptămână din luna iulie, respectiv intervalul 11.07 – 18.07 se vor putea bucura de vreme frumoasă. Maxima va ajunge la 33 de grade, în timp ce minima înregistrată va fi de 20 de grade. Se vor înregistra temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, iar cantitatea de precipitații va fi mai mică decât normalul, mai ales în regiunile intracarpatice.

Finalul lunii iulie vine cu zile foarte călduroase și cu temperaturi mai mari decât cele normale pentru ultima decadă a lunii. Cantitățile de precipitații vor fi în continuare scăzute, mai ales în vest și nord-vest.

Urmăriți Impact.ro și pe