Canicula ajunge la extrem în România. Anunțul oficial de la ANM, se întâmplă duminică

Elena Avramescu 22.07.2022, 10:38
Canicula ajunge la extrem în România. Anunțul oficial de la ANM, se întâmplă duminică

Din păcate, veștile nu sunt deloc bune pentru România iar canicula care a sufocat o mare parte din Europa o să-și facă simțită prezența și la noi, iar autorităție sunt deja în alertă. În urmă cu câteva zile, ANM a emis un codul portocaliu de caniculă, care inițial era valabil pentru vineri și sâmbătă, însă tocmai ce a fost anunțat  că va fi extins și duminică, în sudul ţării.

Zile caniculare în România în acest weekend

Elena Mateescu, directorul ANM, a fost cea care a vorbit mai multe despre acest lucru în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii organizată pe tema măsurilor de intervenţie pentru combaterea efectelor temperaturilor ridicate.

„În această dimineaţă am actualizat şi va fi emisă la ora 10 avertizarea meteorologică pentru următorul interval, având în vedere faptul că astăzi şi mâine rămânem pe avertizare de cod portocaliu pentru partea de vest, nord – vest, sud-vest a ţării, respectiv, Banat, Crişana, sudul Olteniei,sud- vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei şi vestul Maramureşului.

Ne aşteptăm ca valul de căldură să se intensifice, vorbim de temperaturi între 38 – 40 de grade şi minime care nu vor coborî sub 20 -22 de grade şi disconfortul termic va fi accentuat”, a declarat directorul ANM.

În plus, Elena Mateescu a mai notat și faptul că avertizarea meteo de dumincă va fi extinsă pentru zona de sud a ţării, mai precis în Oltenia, Muntenia și sud-vestul Dobrogei, unde maximele vor ajunge până la 40 de grade.

Canicula in Romania

„Pentru ziua de duminică, extindem avertizarea meteorologică de cod portocaliu pentru zona de sud a ţării, respectiv Oltenia, Muntenia, sud – vestul Dobrogei, având în vedere că în această parte a ţării maximele vor fi cuprinse între 38 – 40 de grade, nopţile tropicale, minimele nu vor coborî sub 20 – 22 de grade şi disconfortul va fi unul accentuat, cu pragul de temperatură umezeală peste 80 de unităţi.

Vorbim şi de averizarea meteorologică de cod galben astăzi şi mâine care rămâne valabilă în cea mai mare parte a ţării pentru că şi în aceste zone valorile de temperaturi vor fi cuprinse între 35 – 37, iar pentru ziua de duminică şi luni vorbim de o avertizare meteorologică de cod galben pentru că regiunile sudice şi sud-estice temperaturile rămân în acelaşi ecart de 35 – 37 de grade”, a precizat Elena Mateescu.

Directorul ANM a vorbit și despre starea vremii din luna august, care o să fie caldă și lipsită de precipitații. Este vorba, mai ales, de intervalul 5 iulie-22 august, când sunt șanse să se extindă starea de secetă extremă în majoritatea ţării, aşa cum se manifestă acum în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Crişana, Maramureş şi cea mai mare parte a Transilvaniei.

Cum ne protejăm de caniculă

Șeful DSU face apel către toți cetățenii, ca urmare a valului de caniculă prezent în România, venind cu mai multe sfaturi pentru situațiile posibile care pot să apară în principalele orașe din țară.

Astfel că recomandarea de bază este să nu se stea în soare sau în spații deschise între orele 11:00 și 18:00, mai ales în cazul oamenilor în vârstă, al celor bolnavi, în cazul oamenilor care au probleme, precum și al copiilor de toate vârstele.

„Dacă vrei să ieși și să te plimbi, nu te plimbi atunci (între 11:00 și 18:00), dacă ieși pentru că ai treabă, ai activitate care nu poate fi amânată, atunci îți adaptezi vestimentația. Apa e foarte importantă, hidratarea e foarte importantă, iar dacă te simți rău din cauza căldurii, intră undeva unde este aer condiționat, intră la un magazin, la o farmacie și dacă, bineînțeles, sunt probleme, sună la 112.

Ca mai bună soluție pentru a ne adăposti de valul de căldură o reprezintă magazinele, clădirile, locurile cu aer condiționat, unde un om care se simte rău poate să intre acolo pentru câteva minute ca să se răcorească și dacă e o problemă, poate sta chiar până vine Ambulanța sau SMURD-ul să-l vadă”, este recomandarea făcută de Raed Arafat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...