Când vor putea fi descărcate paşapoartele COVID-19 în România. Anunţ important făcut de STS

Stan Filon, Ștefan Olteanu 27.05.2021, 15:06
Când vor putea fi descărcate paşapoartele COVID-19 în România. Anunţ important făcut de STS

Pașapoartele de vaccinare devin o realitate. Chiar dacă mulți oameni se declară împotriva aparițiilor acestora Uniunea Europeană este foarte avansată în cee ce privește proiectul acestor pașapoarte și face acum ultimele verificări. România a implementat și ea certificatele verzi și urmează să înceapă să fie emise celor care s-au imunizat.

Iată când vor putea fi descărcate paşapoartele COVID-19 în România

Tocmai ce a avut loc testarea interconectării la nivelul UE a certificatelor verzi de călătorie, iar demersul a fost unul încununat de succes, a anunțat miercui STS. Ce va conține acesta? Ei bine, certificatul verde are date precum numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului.

Sistemul informatic aflat în dezvoltare la STS facilitează generarea certificatelor digitale UE privind COVID, transmiterea elementelor de siguranță care permit verificarea, centralizarea acestora în gateway-ul european și validarea codurilor QR de către celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Cand vor putea fi descarcate pasapoartele COVID-19 in Romania
Cand vor putea fi descarcate pasapoartele COVID-19 in Romania

România a realizat cu succes primul test

În cursul zilei de miercuri, potrivit programării stabilite la nivel european, România a realizat în comun cu Letonia testarea de interconectare la gateway-ul UE care centralizează și administrează cheile publice ale țărilor membre, necesare pentru verificarea semnăturilor digitale.

Autoritățile din România trebuie să implementeze infrastructura sistemului informatic, apoi vor fi preluate datele incluse în certificatele digitale UE direct din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 și din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afișate pe smartphone, dar doritorii pot primi și o variantă tipărită pe hârtie. Acestea vor include un cod QR care va conține o semnăturăf digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală aparține emitentului, astfel încât cetățenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală.

Pașapoartele de vaccinare sunt gata până în luna iulie

Vestea bună este că viitorii posesori de pașapoarte de vaccinare nu trebuie să plătească nimic și pot călători fără restricții epidemiologice în spațiul european.

Următoarea etapă cuprinde finalizarea portalului securizat de unde cetățenii vor putea să își descarce certificatele digitale UE și realizarea internă a testelor de performanță și de securitate ale sistemului informatic.

Potrivit calendarului de lucru de la nivel european, certificatele digitale UE vor fi implementate la începutul lunii iulie, iar experții STS sunt pregătiți să-l implementeze foarte curând după și în țara noastră.