Când va veni valul doi al pandemiei. Explicațiile microbiologului Alexandru Rafila

Raluca Juncu 22.04.2020, 13:23
Când va veni valul doi al pandemiei. Explicațiile microbiologului Alexandru Rafila

Potrivit ultimelor date furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, pe teritoriul României, au fost confirmate 9.242 de cazuri de persoane infectate de virusul SARS-COV-2, în timp ce bilanțul deceselor se ridică la 508 persoane. Dintre cele confirmate pozitiv, 2.153 au fost declarate vindecate și externate, însă, pericolul nu a trecut, spun specialiștii.

Când ar putea apărea un al doilea val de îmbolnăviri

În România se vorbește deja de adoptarea unor măsuri de relaxare, care vor putea fi introduse abia după data de 15 mai, potrivit declarațiilor de marți transmise de Klaus Iohannis. Totuși, specialiștii în microbiologie recomandă prudență, în contextul în care un al doilea val al epidemiei s-ar putea instala în sezonul rece, la debutul virozelor, spune Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie.

Un al doilea val ar putea veni în câteva luni, în România. Foto: Inquam Photos /Octav Ganea
Pericolul nu a trecut. Un al doilea val al epidemiei ar putea veni în câteva luni, în România. Foto: Inquam Photos /Octav Ganea

„Al doilea val de îmbolnăviri cred că va veni în cursul sezonului rece, spre finalul toamnei, așa cum sunt toate virozele respiratorii care evoluează mai intens în sezonul rece decât vara sau primăvara.

Probabil atunci vom avea un al doilea val de îmbolnăviri”, a precizat Alexandru Rafila, într-o intervenție telefonică la Digi 24.
Alexandru Rafila, care este și membru în comitetul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, speră, însă ca până în toamnă să se găsească un tratament corespunzător.
„Sperăm să avem până atunci un tratament care să răspundă nevoii de a împiedica evoluția gravă a bolii, mai ales la pacienții din categoriile de risc”, a adăugat Rafila.

Estimări OMS pentru următoarele luni

Mai multe țări din Europa, cum ar fi Franța, Spania sau Italia, puternic afectate de pandemie, iar acum încep că reducă, gradul, restricțiile. Și Germania și Elveția sunt state care, de asemenea, adoptă, pe rând, măsuri de revenire, potrivit Euronews.  Totuși, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat marți că ce este mai greu de acum urmează și că nu este momentul încă să implementăm măsuri de relaxare.
„Ce e mai rău abia urmează. Haideți să prevenim o tragedie! Ne confruntăm cu un virus pe care mulți încă nu-l înțeleg. Multe țări foarte dezvoltate au tras concluzii greșite pentru că n-au știut despre ce e vorba și au intrat în încurcătură. Noi am avertizat chiar și statele dezvoltate, le-am spus că acest virus le va lua prin surprindere. Și așa a fost!”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, Directorul general al OMS.
Urmăriți Impact.ro și pe