Când va avea loc recensământul. Inițial trebuia să fie organizat în vara lui 2021

Daria Petrescu 05.06.2021, 09:59
Când va avea loc recensământul. Inițial trebuia să fie organizat în vara lui 2021

Recensământul se efectuează pe baza unor chestionare. Aceasta presupune o tehnică administrativă care constă în înregistrarea statistică a datelor supuse observării.  Aici vorbim de populație, animale, vehiculele, etc. Inițial trebuia să fie organizat în vara lui 2021, însă din cauza pandemiei a fost amânat. Când va avea loc recensământul.

Când va avea loc recensământul, deși fusese stabilit pentru anul acesta

Recensământul s-a anulat anul acesta din cauza pandemiei de coronavirus. Oamenii care mergeau pe teren ar fi putut să se infecteze mai ușor cu acest virus, motiv pentru care operațiunea a fost amânată. Anul acesta se va desfășura doar recensământul agricol, care va începe în luna mai și va dura două luni.

„Nu era indicat ca în această etapă să mergem, chiar și la o mică parte din populație să culegem aceste date pe teren la ușa fiecărei locuințe”,  a spus recent Andrei Tudorel, președintele INS România.

Astfel că, numărarea locuitorilor ca avea loc abia în luna iunie a anului viitor. Noutatea este că, de data aceasta, datele vor fi colectate online.

Cum se va desfășura recensământul în 2022

Recensământul populației României amânat pentru 2022 se va desfășura în trei etape:

Prima etapă-  vor fi colectate date personale ale populației din diverse surse.

A doua etapă- oamenii vor fi invitați să acceseze o platformă online unde să completeze date personale. În mediul rural, oamenii vor fi ajutați de primărie pentru a face acest lucru.

Etapa a treia- cei care nu au completat datele pe internet vor fi contactați la domiciliu.

„Dacă până acum se apela la formulare scrise și recenzorul completa datele capului gospodăriei, și era o a doua etapă transcriere în baza de date, de data aceasta recenzorul vine cu o tabletă”, a spus Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt INS.

Potrivit unor analize, s-a stabilit că tinerii prefer ca recensământul să aibă loc online, în timp cealte persoane nu au fost de acord cu noua metodă. Proiectul a fost în cele din urmă aprobat, iar acesta se va face online.

„Noi ne raportăm la această populație de 42.000 de locuitori. Situația reală noi ne-am calculat și sărim de 115.000, 120.000 și ne-am raportat la o medie națională pe țară pe locuințe colective și gospodării”, a spus Alin Todireanu, administrator public al Popești-Leordeni, la începutul anului, când localitatea se afla în carantină.

Ultimul recensămând a avut loc în 2011

Cine sunt persoanele care trebuie neapărat să fie prezente?

Sunt trei categorii de oameni:

– persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie care locuiesc în țara noastră

– persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţă în altă ţară

-oamenii cu cetăţenie română care lucrează în domeniul diplomatic, atât în România, cât şi în străinătate. Aici sunt incluși și oamenii care aparțin armatei naţionale de oriunde din lume, cetăţenii români membri ai echipajelor navelor.

Amenzile sunt între 1.000 şi 3.000 de lei, în cazul în care anumite persoane nu participă la recensământ.

În perioada august- septembrie 2021 se va realiza colectarea online a înregistrărilor individuale. Tot atunci vor avea loc adunarea de informații referitoare la locuinţe, clădiri şi gospodarii.

 

Urmăriți Impact.ro și pe