Când va avea loc al doilea tur de scrutin din Turcia. Erdogan rămâne favorit

Olteanu Mariana 15.05.2023, 15:37
Când va avea loc al doilea tur de scrutin din Turcia. Erdogan rămâne favorit

Pentru prima dată în istorie, Turcia se pregătește pentru un al doilea tur de alegeri prezidențiale. Turcii sunt chemați să voteze viitorul președinte al țării. Datele arată că Erdogan rămâne favorit.

Lupta pentru putere se dă între preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi principalul său rival, Kemal Kilicdaroglu. Turul doi de alegeri va avea loc la data de 28 mai, când turcii sunt așteptați la urne pentru a-și vota viitorul președinte. Turul doi de alegeri survine în urma rezultatelor mult prea strânse.

În primul scrutin de alegeri, Erdogan a obţinut 49,4% din voturi iar adversarul său social-democrat 44,95%. În cursul zilei de ieri, 64 de milioane de turci cu drept de vot s-au prezentat masiv la urne. Datele arată că  rata provizorie de participare se apropie de 90%.

Procentele arată că lupta este una strânsă, iar rezultatele obținute de Erdogan sunt mai bune decât se preconiza. Înainte de aflarea rezultatului, tabăra opoziţiei cerea ca în ultimele săptămâni „să încheiem din primul tur”. Ulterior, aceștia au declarat duminică seară că se află „în frunte”, rezultatul este, în schimb, ca un duş rece.

„Dacă naţiunea noastră vrea un al doilea tur de scrutin, atunci vom câştiga în turul al doilea”, a declarat duminică seară Kilicdaroglu, care conduce o coaliţie largă de şase partide de opoziţie. „Voinţa pentru schimbare în societate este mai mare de 50%”, a adăugat el, conform AFP.

Și Erdogan a ieșit în fața mulțumii pentru a vorbi, discursul său fiind unul optimist.

„Chiar dacă rezultatele nu sunt încă publicate, clar suntem în frunte”, a afirmat Erdogan în faţa unei mulţimi de suporteri adunaţi în miezul nopţii (02:30 ora locală, 23:30 GMT) la Ankara.”Respectăm aceste alegeri şi vom respecta următoarele alegeri”, a asigurat el.

„Nu ştim încă dacă alegerile s-au încheiat cu acest prim tur, dar dacă poporul ne va duce în turul doi, vom respecta acest lucru”, a mai subliniat Erdogan.

„Cred sincer că vom continua să ne slujim poporul în următorii cinci ani”, a spus Erdogan, care se află la putere din 2003. În ultimele săptămâni, el şi-a înmulţit promisiunile electorale în încercarea de a amortiza inflaţia foarte mare care loveşte ţara.

Turcii își votează și parlamentul 

În paralel, turcii își votează și parlamentul. Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP, islamic-conservator) al preşedintelui şi aliaţii săi sunt pe cale să-şi păstreze majoritatea în parlament.În acest climat de incertitudine, indicele principal al Bursei din Istanbul a scăzut luni dimineaţă cu 4%.

În primul tur de alegeri,  Sinan Ogan (naţionalist) a câștigat 5% din voturi în primul tur, iar , până la momentul actual, acesta nu a cerut încă susţinerea unuia dintre cei doi candidaţi.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe