Când trece România la zona euro? Anunțul făcut de BNR. „Ne-am aliniat Flancului Estic”

Stan Filon 10.03.2023, 20:50
Când trece România la zona euro? Anunțul făcut de BNR. „Ne-am aliniat Flancului Estic”

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, a vorbit despre o problemă spinoasă pentru România, momentul trecerii la moneda europeană unică. Specialistul a spus care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească țara noastră.

Când trece România la zona euro?

Consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu, a vorbit despre trecerea României la moneda euro. Specialistul financiar a spus cum trebuie să arate România, înainte de a trece la moneda unică, pentru ca lucrurile să nu degenereze. A făcut în același timp și o analiză economică a țării și a vorbit despre datoria publică. Adrian Vasilescu spune că România a avut inspirația să renunțe la cursa de trecere la moneda europeană și spune că s-a făcut bine că nu s-a mai oferit un termen când să se întâmple asta.

„România a avut inspirația să renunțe la o cursă în care anunța că vom trece la euro în 2012. Pe urmă am zis de 2015, iar apoi 2019, după care s-a renunțat la această cursă cu dată.

Cand trece Romania la zona euro
Cand trece Romania la zona euro

„Trebuie să avem îndeplinite niște criterii nominale”

Ne-am aliniat Flancului Estic, lângă Cehia, Ungaria, Polonia și Bulgaria. Nu mai avem o dată precisă. Bulgarii s-au grăbit și acum stau să mai reflecteze. Când batem la ușa zonei euro trebuie să avem îndeplinite niște criterii nominale: nu avem deficit bugetar (acum avem), avem o dobândă pe 10 ani destul de bună (acum e cam mare), avem un curs de schimb stabil și avem o datorie publică de sub 60%”, a spus Adrian Vasilescu.

Consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României a vorbit despre datoriile pe care le-a făcut România și spune că informațiile au fost eronate. Mai mult, spune că este un lucru bun că un sfert dintre datorii aparțin unor firme străine.

„Chiar dacă noi facem destul de mult caz că datoria publică a crescut, că avem probleme și sunt dobânzi mari, spre deosebire de multe alte țări noi avem sub 60%. Am văzut că s-a făcut un mare caz în presă că un sfert din datoria statului este a unor non-rezidenți, companii în special, care se împrumută din afară. Păi este foarte bine, pentru că nu e datoria statului, nici a firmelor românești și nici a populației. E mare datoria țării, dar un sfert din ea nu este a rezidenților, ci a non-rezidenților“, a spus, la DC News, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...