Când trebuie să pui cauciucurile de vară la maşină. Riscul la care te expui dacă rămâi cu anvelopele de iarnă

Nicu Stan 16.03.2022, 20:07
Când trebuie să pui cauciucurile de vară la maşină. Riscul la care te expui dacă rămâi cu anvelopele de iarnă

Când trebuie să pui cauciucurile de vară la maşină. La ce riscuri te expui dacă nu le schimbi la timp. Șoferii știu că, în funcție de sezon, este recomandată rularea pe drumurile publice cu anumite tipuri de anvelope. În sezonul cald se recomandă folosirea de anvelope de vară, iar în sezonul rece folosirea de cauciucuri de iarnă.

Ce se întâmplă dacă nu schimbi cauciucurile de iarnă cu cele de vară. Care sunt riscurile

Mulți dintre șoferi preferă să circule cu cauciucuri allseason pe tot parcursul anului, fie cu cele de iarnă. Acest lucru nu este tocmai indicat, întrucât atunci când temperaturile cresc peste 7 grade Celsius, anvelopele pot fi înlocuite, trecându-se la cele de vară.

Este bine de știut faptul că anvelopele de vară oferă o siguranță superioară comparativ cu cele de iarnă, atunci când temperaturile sunt mari, mai ales dacă carosabilul este umed.

Cauciucurile de iarna se uzeaza mai repede pe timp de vara
Cauciucurile de iarna se uzeaza mai repede pe timp de vara

Cauciucurile de iarnă se uzează mai repede pe timp de vară. Scade și performanța de frânare

În afara faptului că performanța de frânare scade pentru cauciucurile de iarnă atunci când carosabilul este umed, acestea se pot uza mai repede la temperaturi ridicate, repectiv vara.

Dacă uzura este mai mare, cauciucurile vor necesita o înlocuire mai rapidă, atunci când se va circula cu ele pe tot parcursul anului. În plus, este foarte probabil, să fie nevoie și de o vizită la un service specializat pentru verificări.

Câte feluri de cauciucuri există pe piață

Tocmai din acest motiv este recomandat ca schimbarea anvelopelor să se realizeze de două ori pe an, odată cu schimbarea sezonului, precum și la nevoie. Pe piața există trei categorii principale de anvelope, produse dintre care șoferii pot alege: anvelope de vară, de iarnă și all-season (pentru toate anotimpurile).

Factorul cel mai important care definește această categorisire este clima, sau, mai bine spus, condițiile de mediu la care răspunde autovehiculul.

Alegerea corectă a anvelopelor, una importantă

În vederea atingerii performanței dorite și, în același timp, pentru facilitarea stilului de condus personal, alegerea corectă a tipului de cauciucuri reprezintă o decizie foarte importantă.

Inclusiv din punct de vedere al siguranței pe drumuri, decizia dumneavoastră de a schimba anvelopele la momentul potrivit cu opțiunea cea mai bună poate face o diferență considerabilă.

Cauciucurile pot afecta toate domeniile de performanță ale unui automobil

„Cauciucul pe care îl alegeți va afecta accelerația, frânarea și performanța la viraje ale mașinii dvs., așa că trebuie să alegeți cu înțelepciune. Nu are rost să mărești puterea mașinii tale, să îmbunătățești configurația suspensiei sau să întărești frânele dacă toată această muncă va fi subminată de anvelopele pe care le-ai montat.

Fiind singura parte a mașinii în contact cu drumul, anvelopele dvs. au un impact direct asupra tuturor domeniilor de performanță, așa că trebuie să le acordați o atenție serioasă”, informează specialiștii de la anvelope.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe