Când trebuie, de fapt, să iei decizii. Experţii spun clar orele pe care să le eviţi: Nu sunt raţionale

Beatrice Dumitru 26.11.2021, 08:21
Când trebuie, de fapt, să iei decizii. Experţii spun clar orele pe care să le eviţi: Nu sunt raţionale

În fiecare zi ne confruntăm cu situații în care trebuie să facem alegeri și să luăm decizii. Unele sunt ușoare, altele mai dificile, care necesită un nivel mai profund de gândire, deoarece ne pot schimba viața. Un studiu recent arată care sunt orele pe care ar trebui să le evităm atunci când facem o alegere.

Orele care trebuie evitate când iei decizii

Atunci când trebuie să luăm decizii, există într-adevăr anumite ore de care ar fi bine să se țină cont. În fiecare zi, în medie, o persoană ia 35.000 de decizii. Psihologul Mirela Zivari a explicat cum funcţionează mintea omului imediat după trezire. Ea spune că are nevoie de un timp de adaptare la starea de trezire.

De aceea, este important să știi ce ore trebuie să eviți când ai de luat o decizie importantă. Potrivit unui studiu recent, abilitatea noastră de a face alegeri inspirate este redusă la jumătate în primele două ore după trezire.

Când trebuie, de fapt, să iei decizii. Experţii spun clar orele pe care să le eviţi: Nu sunt raţionale
Când este bine să iei decizii.

Avem nevoie de mai mult timp până când capacitatea de concentrare a atenției, mecanismele noastre de gândire complexă, ar intra în funcțiune. Fiecare dintre noi știe că are un anumit ritm și, dacă ne-am obișnuit să ne trezim devreme, cu siguranță într-o oră-două, sau poate chiar mai devreme, în funcție și de tipul de situație pentru care trebuie să luăm o decizie. Am putea să fim extrem de proactivi și atenți când ne hotărâm să facem un anumit lucru”, a explicat Mirela Zivari, la Antena 3.

Deciziile luate dimineața, mai puțin inspirate

Studiul mai arată că deciziile luate în primele două ore după somn sunt cu 51% mai puțin inspirate, indiferent dacă sunt simple sau complicate sau pot avea o influență mică sau mare în viața fiecăruia. Psihologul mai spune că trebuie să se țină cont de intervalul de timp în care o persoană funcționează mai bine și acela poate fi și după-amiază.

Cred că ține de fiecare dintre noi să se gândească la faptul că, de cele mai multe ori, deciziile nu sunt raționale, sunt mai degrabă afective, iraționale, și că e nevoie să te gândești și să iei toate informațiile pentru ca decizia ta să fie una bună pentru tine în acel moment în care o iei”, a adăugat psihologul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...