OUG pentru majorarea alocațiilor, publicată în Monitorul Oficial. Câți bani în plus urmează să primească copiii

Diana Dumitrache 01.08.2020, 13:13
OUG pentru majorarea alocațiilor, publicată în Monitorul Oficial. Câți bani în plus urmează să primească copiii

Veşti bune pentru părinţi! Guvernul a anunţat că alocaţiile se vor dubla. Toate detaliile legate de creşterea indemnizaţiei pentru copiii din România.

UPDATE ORA 13:15. OUG pentru majorarea alocaţiilor este în Monitorul Oficial

Ordonanţa privind creşterea alocaţiilor a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, începând din luna septembrie, alocaţiile vor creşte cu 20%. Copiii până în 2 ani şi cei cu dizabilităţi vor primi 369 de lei. Cei între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei alocaţie de stat.

Alocaţiile se vor dubla. Iată de când!

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care prevede majorarea alocaţiei, însă va fi una etapizată. Mai exact, Executivul va creşte indemnizaţia pentru copii cu 20% de la 1 septembrie . În 2021 vor urma alte două măriri: în prima parte a anului, în ianuarie, tot în procent de 20%. Iar următoarea va avea loc în august viitor, tot de 20%. Abia în 2022 se va dubla , ajungând la suma de 600 de lei (copii 0-2 ani) şi 300 de lei (copii peste 2 ani).

“Am propus proiectul de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea articolului 3 din Legea 61/1993 privind alocaţiile de stat pentru copii. Prin această propunere Guvernul va dubla alocaţiile după un calendar care are anumite etape. Prima mărire va fi în septembrie (de 20%), aferentă lunii august. Dacă au optat pentru a le primi pe card, vor primi imediat după 8 septembrie. Iar dacă le primesc în numerar, după a doua jumătate a lunii. Astfel, va fi o creştere care atinge 185 de lei pentru copii între 2 şi 18 ani, respectiv 369 de lei pentru copii între 0 şi 2 ani şi copii cu dizabilităţi între zero şi 18 ani. La finalul lui 2022, vom avea o creştere a alocaţiilor de 300 de lei pentru copii între 2 şi 18 ani. Respectiv de 600 de lei pentru copii între zero şi 2 ani şi pentru copii cu dizabilităţi între zero şi 18 ani”, a explicat Violeta Alexandru.

Când și cum ar putea avea loc dublarea alocațiilor pentru copii. Detalii de ultimă oră de la Guvern
Când și cum ar putea avea loc dublarea alocațiilor pentru copii. Detalii de ultimă oră de la Guvern

Impactul bugetar din acest an a dus la această decizie

Se pare că aceasta este singura soluţie după ce pandemia de coronavirus a afectat grav economia ţării.
Impactul bugetar în acest an este de aproximativ 500.000.000 lei.

“Aceasta este propunerea pe care am adresat-o Cabinetului. Propunerea are în vedere, atât dorinţa legiuitorului şi decizia Curţii Constituţionale, cât şi posibilităţile pe care bugetul le poate susţie. Acesta a fost marcat de pandemie, care a avut un efect direct în economie”, a mai spus Violeta Alexandru.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Diana Dumitrache
Sunt absolventă a Colegiului Naţional Roman-Vodă, Filologie, din Roman, precum şi a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, secţia Limba şi Literatura Română –...