Se schimbă ceasul în acest weekend. Ce efecte vom resimți, de fapt, după trecerea la ora de vară

Diana Radu 27.03.2020, 17:19
Se schimbă ceasul în acest weekend. Ce efecte vom resimți, de fapt, după trecerea la ora de vară

La finalul acestui weekend, România va trece la ora de vară. Ce înseamnă acest lucru pentru români? Ei bine, ora 03:00 va deveni ora 04:00, ceea ce înseamnă vom dormi cu oră mai puțin decât de obicei. Această schimbare de oră s-ar putea să fie printre ultimele pe care țara noastră o să le mai facă.

România va trece la ora de vară. Ce efecte va avea schimbarea asupra oamenilor?

Ceasul urmează să se dea înainte cu o oră în noaptea de sâmbătă spre duminică, adică între 28 și 29 martie 2020. Drept urmare, în aceea noapte vom dormi mai puțin cu o oră, dar ne vom putea bucura de mai multă lumină naturală în timpul zilei deoarece se va întuneca mai târziu. De aceea în lunile de vară, ceasul este dat înainte, astfel încât oamenii să-și poată desfășura activitățile cât mai mult posibil pe lumina naturală. Astfel, se urmărește economisirea energiei electrice necesare iluminatului.

ora de vara, ceas, efecte
România va trece la ora de vară. Ce efecte va avea schimbarea asupra oamenilor?

Prin definiție ora de vară reprezintă aceea oră adoptată legal de unele țări pe timpul unei părți a anului. De obicei, aceasta începe la o dată stabilită în timpul primăverii și se sfârșește la o dată din timpul toamnei. Ora de vară este stabilită cu o oră înaintea celei oficiale standard. Adică, ora 03:00 devine ora 04:00.

Inventatorul ideii de trecere la ora de vară este omul de știință Benjamin Franklin. Așadar, ideea datează din secolul al XVIII-lea. Omul de știință a propus acest sistem inovator, după ce a studiat modul în care lămpile cu ulei produceau lumină și cât de eficiente erau acestea. În prezent, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, iar trecerea la ora de iarnă se face în ultima duminică din octombrie.

Însă, membrii Comisiei Europene au propus renunțarea la schimbarea orei de vară din anul 2021. Statele membre au însă dreptul de a decide asupra fusului orar propriu. Dar, în acest context e nevoie ca statele membre să se coordoneze în așa fel încât să nu existe impact negativ asupra pieței unice.

Urmăriți Impact.ro și pe