Când se spune La mulți ani de Sfânta Maria. Este greșit să faci urări pe 15 august?

Stan Filon 14.08.2022, 13:30
Când se spune La mulți ani de Sfânta Maria. Este greșit să faci urări pe 15 august?

Foarte mulți români nu știu exact când se spune La mulți ani de Sfânta Maria! Unii spun La mulți ani pe data de 15 august, de Sfânta Marie Mare, alții fac urări de bine pe data de 8 septembrie, de Sfânta Marie Mică. Cu siguranță unii dintre noi greșim atunci când facem urări de bine de ambele sărbători, deoarece una singură este o sărbătoare a bucuriei, pe când cealaltă este una tristă, menită pentru pomenirea celor trecuți în neființă.

Când se spune La mulți ani de Sfânta Maria

Așadar, când se spune La mulți ani de Sfânta Maria? Ei bine, pe data de 15 august sărbătorim Sfânta Marie Mare, care se mai numește și Adormirea Maicii Domnului. Este ziua când prăznuim, de fapt, adormirea și proslăvirea prin ridicarea cu trupul la cer a Maicii Mântuitorului Iisus Hristos. Așadar nu este o zi de sărbătoare, iar urările de bine nu își au rostul.

În această zi, creștin-ortodocșii merg la biserică și fac pomeni. Pe data de 15 august se împart fructe, mai ales struguri și prune, dar și pâine, pentru sufletul celor adormiți. După slujbă, creștinii merg la cimitir unde tămâie mormintele celor plecați dintre noi. Așadar, pe 15 august se spune că este mare păcat să spui cuiva „La mulți ani”. Pe de altă parte, cea care vine să-i contrazică pe bătrâni este chiar Biserica Ortodoxă, care susține că și Adormirea Maicii Domnului este ocazie de sărbătoare.

„Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”

Este, totuși, considerată o sărbătoare plină de bucurie, deoarece moartea Maicii Domnului este, de fapt, mutare la Viață, după cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie, scrie creștinortodox.ro.

După credința Sfintei Biserici, la Adormirea Maicii Domnului, trupul ei nu a cunoscut putrezirea, care vine după moarte, nici n-a rămas în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu și proslăvit, a fost mutată, cu trup cu tot la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri. Dar, spre deosebire de Mântuitor, ea a fost dusă la ceruri de îngeri, nu prin puterea ei, ca Mântuitorul. Și de acolo se roagă de-a pururi pentru noi.

„Sărbătoarea aceasta are, chiar dacă vorbim despre , o semnificație dincolo de moarte pentru cei ce au această înțelegere tainică a sărbătorii. Alții o înțeleg drept o comemorare a morții Sfintei Maria, prin urmare pentru aceștia nu e corect să se spună , având în vedere că vorbim despre o înmormântare. Cea mai potrivită interpretare și cea caracteristică ortodoxiei este cea ce are în centru învierea, viața cea veșnică și nu cea ce pune accentul pe moarte. La noi moartea e doar o ușă, o trecere, un prag. Așa cum spune și rugăciunea: . Deci, accentul cade pe viața veșnică, prin urmare este corect să spunem ”, explică și părintele Ioan Chirilă, președintele senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Sărbătoare legală în România

Cu toate acestea, în popor există această regulă, ca de Adormirea Maicii Domnului să nu se spună la „La mulți ani”. Urările de bine pentru cele 2,2 milioane de români care poartă numele Maria se fac pe data de 8 septembrie, când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

În calendarul popular, de Sântă Maria Mare se marchează trecerea de la vară la toamnă, iar marinarii sărbătoresc de ziua ocrotitoarei lor, Ziua Marinei. Din anul 2009, ziua de 15 august a devenit sărbătoare legală și zi nelucrătoare la noi, la fel ca și în alte zece țări europene – Franța, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia sau în unele landuri din Germania. Românii se vor bucura în 2022 de un weekend prelungit, cu ocazia zilei de 15 august. Aceștia vor fi liberi în weekend, respectiv pe data de 13-14 august, dar și pe data de 15 august, de Adormirea Maicii Domnului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...