Când se schimbă anvelopele de iarnă cu cele de vară. Ce spune legea

Beatrice Dumitru 13.03.2023, 15:46
Când se schimbă anvelopele de iarnă cu cele de vară. Ce spune legea

Vine sezonul cald și trebui să schimbi anvelopele mașinii și să le montezi pe cele de vară. Mulți șoferi se întreabă cât trebuie să folosească anvelopele de iarnă, dar este important să se țină cont de lege și de condițiile meteo posibile, deoarece există riscul să mai apară episoade de iarnă. Ce spune legea despre schimbarea anvelopelor de iarnă.

Când se schimbă anvelopele de iarnă cu cele de vară

Momentul potrivit pentru schimbarea anvelopelor de iarnă cu cele de vară depinde în mare măsură de climă și de zona geografică. Pentru șoferii din zona de munte este bine să întârzie mai mult schimbarea cauciucurilor pentru că ninsorile nu sunt ceva neobișnuit chiar și în luna aprilie.

Când trebuie să renunți la anvelopele de iarnă? Deși mulți șoferi fac acest lucru, nu este recomandată rularea cu anvelope de iarnă tot timpul anului, mai ales că cele de pentru sezonul rece se uzează mai repede la temperaturi mai mari, vara. Poți considera că iarna a trecut abia în a doua jumătate a lunii martie, când temperaturile sunt ridicate și prognoza indică absența unor fenomene ca poleiul sau ninsorile.

Când se schimbă anvelopele de iarnă cu cele de vară. Ce spune legea
Anvelopele de iarnă trebuie schimbate când n vine sezonul cald.

Ce spunea Codul rutier despre schimbarea anvelopelor de iarnă

Ce spune Codul rutier despre când trebuie schimbate cauciucurile de iarnă cu cele de vară? Codul rutier nu specifică data la care trebuie să renunți la anvelopele pentru sezonul rece, astfel că legea prevede utilizarea lor atât timp cât drumurile sunt acoperite de zăpadă, gheață sau polei. Este vorba despre Ordonanța 5/2011, care este în vigoare din noiembrie 2011 și completează o lege mai veche, din 2002, care prevedea interzicerea circulației autovehiculelor fără anvelope de iarnă în condiții de vreme specifică acestui anotimp.

În schimb, legea este clară în ceea ce privește momentul în care trebuie montate pneurile de iarnă. Este obligatoriu să ai anvelope pentru sezonul rece atunci când suprafața drumului este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă. În practică, anvelopele de iarnă ar trebui să fie pe mașină oricând temperaturile scad sub 7 grade Celsius.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...