Când se pune varza la murat și unde se găsește cea mai bună varză. Trucuri transmise din generație în generație de la gospodine

Iancu Andreea 24.10.2020, 13:22
Când se pune varza la murat și unde se găsește cea mai bună varză. Trucuri transmise din generație în generație de la gospodine

Varza este una dintre legumele care se regăsesc adesea în preparatele tradiționale românești. De la sărmăluțe, la varză călită sau salată de varză murată cu piper, alimentul este unul extrem de bine primit la masă alături de o mămăliguță aburindă. Pentru toate acestea este nevoie de varză murată. Astfel, gospodinele se străduiesc să obțină cele mai bune murături în fiecare toamnă.

Cum alegi varza potrivită și când ar trebui să o pui la murat

Toamna ne bucurăm de piețe bogate, cu tot felul de legume ce așteaptă să fie puse la murat. Dacă în cazul  castraveților sau gogoșarilor poți găsi alternative pe rafturile supermarketurilor, varza murată nu iese la fel de gustoasă dacă nu o pui chiar tu. Astfel, gospodinele scot caietul de rețete și se întrec în pus varza la murat. Totuși, sunt o serie de reguli ce trebuie urmate ca varza să iasă fragedă și savuroasă.

Se pare că cea mai bună varză pentru murat este cea de Buzău. Aceasta este delicioasă pentru consumat ca atare, în salate, dar și la gătit. Gustoasă, dulce și fragedă, fără nervuri sau foi tari, varza de Buzău este ideală pentru pus la butoi. Totuși, ea trebuie murată într-o anumită perioadă a anului, potrivit gospodinelor.

„Pentru pus la murat este recomandat de la Sfântul Dumitru, 26 octombrie, şi până pe la Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavrilă, pe 8 noiembrie, ca să fie pusă pentru iarnă”, este sfatul Victoriei Dimciu, gospodină din Buzău, citată de adevarul.ro.

Gospodarii spun că cea mai bună varză murată iese dacă este pusă după prima brumă. Un alt truc al specialiștilor este acela că butoiul pentru varză trebuie să fie din stejar. Acesta se opăreşte şi se lasă o zi cu apă şi 1 kg de var nestins în el, pentru a se curăţa de impurităţi. Se spală ulterior, în câteva ape clocotite.

Gospodinele se întrec în această perioadă în rețete de varză la murat

Gospodinele se întrec în această perioadă în rețete de varză la murat

Cele mai bune trucuri pentru a pune varza la murat

Pentru a te bucura de sărmăluțe delicioase în perioada sărbătorilor de iarnă, asigură-te că alegi o varză din recolta de toamnă, cu frunza fină și mai subțire decât cea de vară. Căpăţânile trebuie să fie îndesate, pline, iar frunzele să fie ferme şi neatacate de boli ori de insecte.

După ce ai ales varza potrivită, urmează pregătirea saramurii. Raportul de apă și sare este de 10 litri de apă la 500 de grame de sare grunjoasă. Apoi, fiecare varză se spală și se taie drept la cotor, apoi se scobește în interior, unde se adaugă sare. Ai grijă să cureți primele două trei frunze, care ar putea fi deteriorate.

Treci la pregătirea butoiului, care se spală și se usucă înainte de întregul proces. Așază câteva lemne pe fundul butoiului, unde vei pune și căpățânile de varză cu cotorul în sus. Pentru a păstra un tip îndelungat varza murată puteți adăuga câte o bucată de zahăr din în când în butoi. De asemenea, un alt truc pentru ca varza să nu se acrească prea mult este să adaugi o bucată de lemn de mesteacăn.

Pentru a așeza verzele, presară pe fundul butoiului un strat de sare, cimbru, mărar, boabe de porumb și câteva felii de gutui. După ce puneți verzele, așezați desupra condimentele, crenguțe de cimbru, piper în săculeți de tifon și mărar uscat. De asemenea, adăugați morcov și rădăcini de țelină, precum și rădăcini de hrean.

Pentru a completa procesul de acrire, varza trebuie vânturată o dată sau de două ori. Totodată, butoiul trebuie depozitat la temperatura camerei. După aproximativ două săptămâni, butoiul de varză trebuie mutat la rece și varza trebuie vânturată uneori.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...