Când se pune varza la murat ca să iasă gustoasă. Trucul știut de puțini români

Badea Violeta 15.10.2021, 14:22
Când se pune varza la murat ca să iasă gustoasă. Trucul știut de puțini români

Toate gospodinele își doresc ca iarna să aibă cămara plină cu bunătăți, iar varza murată nu are cum să lipsească de pe raft. Tocmai din acest motiv, noi ne-am gândit să venim în ajutorul tău și să îți dezvăluim momentul prielnic pentru a pune varza la murat. Este un truc știut doar de bucătarii iscusiți.

Perioada în care se pune varza la murat

Varza murată este una dintre cele mai consumate și apreciate murături din România. Conform marilor bucătari, aceasta se pregătește la scurt timp după ce cade bruma, în luna octombrie, între Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei.

Gospodarii susțin că în acea perioadă iese foarte gustoasă. În plus, varza murată pregătită la sfârșitul lunii octombrie este perfectă pentru sarmalele de sărbători și este încă buna de consumat atunci când intri în Postul Paștelui. Acum, hai să aflăm cum se pune varza corect la murat.

Foarte important este ca legumele pe care dorim să le punem la murat să fie proaspete, sănătoase și să nu aibă porțiuni stricate. În cazul verzei, aceasta ar trebui să fie și cu foi subțiri, fiindcă acestea sunt potrivite pentru prepararea sarmalelor.

Perioada in care se pune varza la murat
Perioada in care se pune varza la murat

Cum se pregătește saramura

După ce ai ales varza trebuie să aflii cum se pregătește saramura. Primul sfat este acela de a adăuga o lingură de sare grunjoasă la fiecare litru de apă. Ulterior, sarea trebuie dizolvată. Între timp, butoiul se spală foarte bine, iar pe fundul acestuia se așează câțiva butuci de lemn.

Deasupra acestora pui crenguțe de cimbru, piper și mărar uscat. Urmează să adaugi morcovii tăiați, rădacinile de țelină taiate în felii rotunde și rădacinile de hrean. Îți recomandăm să adaugi și sfeclă roșie pentru un gust mai intens. De asemenea, varza va căpăta o nuanță roz.

Înainte de a adăuga și varza în butoi, aceasta se porționează și se scobește în interior pentru a presăra puțină sare. Foarte important este să așezi verzele în butoi doar cu cotorul în sus. După ce ai făcut acest lucru trebuie să îndeși bine și să așezi un gratar de lemn deasupra, apoi cu un prosop curat și să aștepți circa două zile.

Ulterior, vei pregăti saramura, așa cum am explicat mai sus. Aceasta se toarnă peste verze, se așează grătarul din lemn și se fixează capacul butoiului. Este recomandat ca o dată la câteva zile să vânturăm apa din butoi. Putem face acest lucru cu ajutorul unui furtun sau unui tub. După circa două săptămâni, procedura se face mai rar, așa ca poti sa fixezi capacul. Totul ar trebui să fie gata în aproximativ o lună. Spor la treabă.