Când se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei și ce este bine să faci cu el

Cazacu Alexandru 29.11.2022, 15:23
Când se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei și ce este bine să faci cu el

Când se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei și de ce este bine să facem acest lucru. Conform credinței populare, această plantă este considerată a fi un simbol al belșugului și prosperității, iar tradiția datează de ani buni.

Când se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei

Fiind considerat protectorul românilor, Sfântul Apostol Andrei este prăznuit în fiecare an, la data de 30 noiembrie. Potrivit tradiției populare, cu ocazia acestei sărbători, grâul se pune la încolțit.

Sfântul Andrei este, după cum spuneam, considerat ocrotitorul României, iar sărbătoarea de pe 30 noiembrie este marcată de tradiții, obiceiuri și superstiții. Una dinte cele mai importante tradiții din această zi are legătură cu pusul grâului la încolțit.

Vezi și Mesaje de Sfântul Andrei pentru sute de mii de români. 31 de urări alese

Ei bine, de obicei, acest lucru se face pe 30 noiembrie, chiar în ziua când creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Apostol Andrei. Cu toate acestea, tradiția spune că trebuie să pui grâul la încolțit în prima oră a zilei.

În concluzie, dacă vrem să respectăm tradiția, ar trebuie să pregătim grâul pe 29 noiembrie și să așteptăm miezul nopții, iar apoi să începem procedeul. Totuși, cel mai potrivit moment al zilei este în seara zilei Sfântului Andrei. Cel mai probabil, toată lumea este acasă atunci.

Cum se pune grâu la încolțit de Sf. Andrei

Acum că am aflat când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei, haideți să vedem și cum se face acest lucru. Mai precis, grâul se pune la încolțit în casă, într-un ghiveci,  într-o farfurie adâncă sau un alt vas cu deschidere largă. De obicei, grâul se pune în pământ, însă se poate folosi un burete și chiar vată.

Cum procedezi? Potrivit tradiției, după ce ai pregătit ghiveciul sau vasul, fiecare membru al familiei ia câte o mână de pământ și o pune pe fundul acestuia. Apoi, se presară deasupra boabele de grâu, după care se acoperă cu un strat subțire de pământ.

Citește și Cine a fost Sfântul Andrei și de ce este el socotit protectorul românilor

Vasul cu grâu se pune apoi într-un loc cu multă lumină. Pervazul geamului ar putea fi cel mai potrivit loc. Pentru ca grâul să crească mai repede și mai bogat, vasul respectiv trebuie pus într-o cameră călduroasă. Este important de menționat faptul că, după ce au încolțit, boabele de grâu nu trebuie mișcate, deoarece se pot rupe germenii.

Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei
Când se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei

De ce punem grâu la încolțit de Sfântul Andrei

După cum am menționat și în rândurile anterioare, grâul este considerat un simbol al belșugului și prosperității. Tradiția de a pune grâu la încolțit pe 30 noiembrie este veche de peste trei milenii, iar creștinii au preluat-o din religii mai vechi.

Atât în tradiția creștină, cât și în cea păgână, grâul este văzut ca o sursă a vieții. După cum bine știm, din această plantă se face pâinea, acesta fiind un aliment de bază al oamenilor de câteva milenii.

De ce se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei? Potrivit tradiției populare, dacă facem acest lucru vom avea parte de noroc și belșug în casă. În plus, se spune că astfel putem afla și cum va fi anul care vine. În noaptea dintre ani, cei care au pus grâu la încolțit de Sf. Andrei îl verifică. În funcție de cum crește acesta, cel care l-a pus la încolțit va avea noroc, belșug și realizări. Se mai spune că grâul des și înalt anunță un an bogat.

Ei bine, iată că am aflat împreună cum și când se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei, dar și multe alte lucruri interesante despre acest obicei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...