Când se opresc ploile în România. Prognoza meteo pentru următoarele zile

Andra Daoud 15.06.2022, 07:58
Când se opresc ploile în România. Prognoza meteo pentru următoarele zile

A fost cod roșu, respectiv cod portocaliu de vreme rea în mare parte din țară ieri după-amiază. Ploile, furtunile și grindina și-au făcut simțită prezența în Capitală și în alte regiuni, iar vremea nu pare să se îndrepte prea curând. Meteorologii nu au vești tocmai bune pentru cei care așteaptă temperaturile ridicate specifice verii și vremea stabilă.

Când scăpăm de ploi în România

Administrația Națională de Meteorologie a emis ieri avertizări cod portocaliu și cod roșu de vreme rea, valabile pentru mare parte din țară. Meteorologii au explicat ce se întâmplă cu vremea în perioada următoare și cum va fi afectată țara noastră de valul de aer tropical care traversează Europa.

Meteorologul Elena Șserban a explicat că instabilitatea atmosferică se va mai menține o perioadă. Deși urmează două zile cu vreme în general frumoasă, ploile însoțite de descărcări electrice revin la finalul săptămânii. Precipitațiile vor fi slabe cantitativ și pe arii restrânse. Nu este cazul însă ca românii să răsufle ușurați, pentru că nu scăpăm încă de furturi și ploi. Astfel de fenomene vor mai apărea pe parcursul acestei luni, explică meteorologul.

„Am avut fenomene specifice instabilității atmosferice care au devenit destul de intense. Într-adevăr, în această după-amiază (n.r. ieri), inclusiv în zona Capitalei, pentru că a fost o linie de instabilitate care s-a dezvoltat chiar dinspre zona montană până spre sudul Munteniei și a determinat catități foarte importante de apă.

Însă ne putem liniști pentru orele următoare. Dacă va mai ploua în zona Capitalei, va mai ploua în averse slabe. Nimic asemănător cu ce s-a întâmplat în această după-amiază. Pentru mâine și poimâine (miercuri și joi), putem spune că vremea va deveni în general frumoasă. Astfel de fenomene vor fi mult în diminuare și în restrângere.

Un eveniment sau evenimente asemănătoare mai pot apărea spre sfârșitul acestei săptămâni, când din nou un front atmosferic va traversa teritoriul țării noastre și va determina vreme instabilă dinspre regiunile nord-vestice către cele sud-estice. Practic va traversa țara.”, a spus Elena Şerban, meteorolog ANM, într-o intervenție la Antena3.

Cand se opresc ploile in Romania. Prognoza meteo pentru urmatoarele zile
Instabilitatea atmosferica se va manifesta si zilele viitoare

Valul de aer tropical care vine dinspre Europa

Vremea se menține capricioasă, iar valul de aer tropical care vine dinspre Europa și ajunge și în țara noastră va face ca temperaturile să crească până la pragul caniculei. Vremea se încălzește începând de miercuri, iar mercurul din termometre va ajunge la valori normale pentru jumătatea lunii iunie. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare la munte, în estul și sudul țării. Izolat vor fi ploi slabe și de scurtă durată, iar vântul va sufla slab până la moderat.

„Sunt de interes fenomenele de instabilitate, care temporar vor fi accentuate la munte, la deal şi local în sudul şi centrul ţării. Aceste fenomene vor fi de interes toată săptămâna. În primele 12 zile din iunie meteorologii au emis deja 159 de avertizări nowcasting, dintre care două au fost cod roşu. Se menţine astfel tendinţa din luna anterioară, în care s-a constatat, comparativ cu perioada similară a anului trecut, că a crescut intensitatea fenomenelor meteorologice severe”, a atenţionat directorul ANM, Elena Mateescu, la un post TV.

 

Urmăriți Impact.ro și pe