Colindatul în perioada sărbătorilor de iarnă este unul dintre cele mai vechi obiceiuri care se respectă și în zilele noastre, fiind și preferatul copiilor. Și în fiecare an, micuții, dar și adolescenții se strâng în grupuri și pornesc la colindat, fie că stau la oraș sau la sat. Dar când se merge, de fapt, cu colindul în 2022.
Colindele de Crăciun pot fi auzite în țârgurile de iarnă și centrele comerciale din întreaga lume. Colindătorii merg din casă în casă și aduc, prin cântecele lor, bucurie, voie bună, dar și vestea nașterii lui Iisus Hristos. În funcție de fiecare zonă din țară, colindatul vine cu o serie de tradiții specifice.
Dar când se merge, de fapt, cu colindul în 2022. Cei mici încep să meargă cu colindul de pe 6 decembrie până pe 7 ianuarie, de la Sfântul Nicolae până la Sfântul Ioan. Printre colindele cântate în Ajunul Crăciunului se numără „În drum spre Viflaim”, „Deschide ușa creștine”, „O, ce veste minunată!” „Domn, Domn să-nălțăm” sau “Pornirea Magilor după stea”.
Dar sunt și alte opinii cu privire la momentul în care începe perioada colindatului. Una dintre acestea spune că perioada în care se poate colinda începe odată cu postul şi s-ar termina pe 7 ianuarie, după sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, în timp ce alta, împărtăşită de credincioşi, este aceea că perioada colindatului începe pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae.
În tradiția populară mai există și un obicei străvechi de Crăciun, numit mersul cu icoana. Acest obicei este un tip de colindat făcut de preoții și copiii din comunitățile locale care poartă icoana Nașterii Domnului, binecuvântându-se casele și creștinii.
Colindele de Crăciun au fost cântate pentru prima dată în Europa cu sute de ani în urmă, dar acestea nu erau colindele de Crăciun pe care le cunoaștem cu toții astăzi. Au fost cântate inițial pentru a sărbători solstițiul de iarnă, în timp ce oamenii dansau în cercuri. Solstițiul de iarnă este cea mai scurtă zi din an și are loc în jurul datei de 22 decembrie.
Cuvântul „colind” provine din latinescul „Calendae Ianuarii”, denumire pe care o aveau sărbătorile din preajma Anului Nou, atunci când se făceau urările de belşug pentru noul an. Tot atunci se împărţeau şi daruri celor care colindau, obiceiul fiind întâlnit şi astăzi.
Primele colinde au apărut cinci secole mai târziu de la naşterea lui Hristos. Forma iniţială a acestora este întâlnită în Roma, acolo unde erau cunoscute şi cântate în timpul festivalurilor sau în timpul unor procesiuni. Acestea erau compoziții vocale inspirate din texte cu tematică rurală, care nu erau întotdeauna acompaniate de instrumente.
Colindele creştin-ortodoxe ilustrează aspecte din viaţa lui Iisus pe pământ. Unele vorbesc despre bucuria naşterii, altele despre evenimentele triste care, potrivit Bibliei, s-au derulat după naşterea Mântuitorului, cum ar fi uciderea celor 14.000 de prunci de către regele Irod.