Când se mănâncă peşte în Postul Crăciunului 2021. Doar credincioşii adevăraţi ţin cont de asta

Andra Daoud 16.11.2021, 15:01
Când se mănâncă peşte în Postul Crăciunului 2021. Doar credincioşii adevăraţi ţin cont de asta

Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului. Cu toate că ține 40 de zile, nu este un post dificil pentru credincioși pentru că are multe zile cu dezlegare la pește.

Care sunt zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2021

Postul Crăciunului și Postul Paștelui sunt cele mai lungi din an. Timp de 40 de zile, credincioșii practicanți care țin post trebuie să renunțe la alimentele de origine animală. Fiecare dintre cele două mari posturi de peste an are și câte o zi de post negru (sau post aspru), în care credincioșii nu mănâncă nimic, ci doar beau apă.

În cazul Postului Paștelui este vorba despre Vinerea Mare, ziua în care a fost răstignit Mântuitorul, iar în cazul Postului Crăciunului este vorba despre ziua de Ajun, respectiv 24 decembrie.

Spre deosebire de Postul Paștelui, care este mai aspru, în Postul Crăciunului sunt multe zile cu dezlegare la pește, untdelemn și vin. Astfel că, din cele 40 de zile de post, 16 sunt zile în care credincioșilor le este permis să consume pește și produse din pește. Este vorba despre zilele de sărbătoare și toate sâmbetele și duminicile care au rămas până la Crăciun.

Când se mănâncă peşte în Postul Crăciunului 2021. Doar credincioşii adevăraţi ţin cont de asta
Când se mănâncă peşte în Postul Crăciunului 2021. Doar credincioşii adevăraţi ţin cont de asta

În ce zile de mănâncă pește în postul Crăciunului

Prima zi de dezlegare din Postul Crăciunului 2021 este pe 21 noiembrie, când se sărbătorește Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Alte sărbători mari din perioada postului sunt:

  • Sfântul Andrei (30 noiembrie)
  • Sfântul Nicolae (6 decembrie)
  • Sfânta Filofteia (7 decembrie)
  • Sfântul Dosoftei, mitropolitul Moldovei (13 decembrie)
  • Sfântul Daniil Sihastrul (18 decembrie)

Zilele de 23 și 25 noiembrie sunt, de asemenea, zile în care se mănâncă pește.

La aceste zile de sărbătoare se adaugă toate sâmbetele și duminicile până la Crăciun: 27, 28 noiembrie, respectiv 4, 5, 11, 12, 18 și 19 decembrie. În zilele de dezlegare, credincioșii pot consuma orice fel de pește sau produse din pește.

Poate fi pește proaspăt sau afumat, la conservă, icre, sau fructe de mare. Peștele de calitate are o mulțime de nutrienți esențiali care ajută organismul să nu simtă lipsa proteinei de origine animală pe perioada postului.

Nutriționiștii atrag atenția că, pe perioada postului, proteinele de origine animală ar trebui să fie înlocuite cu proteine de origine vegetală, pentru a nu priva organismul de nutrienții esențiali.

Cei care țin post sunt îndemnați să consume multe leguminoase și să aibă o alimentație cât mai diversificată, bazată pe ingrediente naturale, evitând alimentele ultra-procesate, cu etichete de post sau vegetariene care se găsesc în supermarketuri.

Urmăriți Impact.ro și pe