Când se mănâncă pește în noaptea de Revelion. Tradiția pe care este bine să o respecți

Emanuela Pană, Coteț Alexandru 31.12.2022, 08:30
Când se mănâncă pește în noaptea de Revelion. Tradiția pe care este bine să o respecți

Când se mănâncă pește în noaptea de Revelion. Una dintre superstițiile de Anul Nou spune că peștele nu trebuie să lipsească din meniul de Revelion. Conform tradiției populare, dacă mânânci pește în noaptea dintre ani, vei trece prin probleme ca „peștele prin apă“ în 2023.

Superstiții culinare de Anul Nou

A mai rămas puțin până la trecerea în anul 2023. După ce au sărbătorit Nașterea Domnului, românii se pregătesc intens pentru seara de Revelion. Pentru mulți dintre noi, Revelionul înseamnă mese bogate: de la antreuri la pește, sarmale, friptură și până la torturi, plăcinte și prăjituri. Nelipsite sunt și fructele, în special cele cu formă sferică, percepute ca un simbol pentru noroc și continuitate.

Din moși strămoși se zice că în noaptea de Revelion este bine să consumi pește, cel mai indicat fiind păstrăvul (ca să fii om iute și curat). O altă superstiție cel puțin bizară legată de pește presupune umplerea portofelului cu solzi de pește, ca să ai bani tot anul (solzii sunt un simbol pentru bani, deoarece seamănă cu monedele din vechime).

De ce se mănâncă pește în noaptea de Revelion?

Superstițiile culinare de Anul Nou au o vechime de sute de ani, iar una dintre cele mai populare spune că de pe masa de Revelion nu trebuie să lipsească peștele. La cuptor, fript sau prăjit, servit alături de legume și nelipsita lămâie, gospodinele superstițioase includ an de an peștele în meniul de Revelion.

Românii mânâncă pește în ultima noapte a Anului Vechi deoarece se spune că așa cum peștele înoată prin apă, așa vor înota și ei prin toate necazurile din anul următor – fără să îi afecteze. Totodată, unii sunt de părere că peștele trebuie să fie primul aliment pe care îl consumi în noul an.

„Se spune că trebuie sa mănânci pește de Anul Nou ca să fii iute ca el, ține de zonă și întâlnești această tradiție mai ales unde este un curs de apă, cum ar fi Brăila, Constanța, Galați sau Tulcea.

În zona montană, se spune că este bine să mănânci pește de Anul Nou însă este vorba de un singur soi de pește și anume păstrăv. Când gospodina pune pe masă platoul unde este pus păstrăvul spune: Și în Prahova există această tradiție, alt pește nu se pune pe masă, numai păstrăv“, a explicat profesorul de istorie Vasile Focseneanu, conform bzi.ro.

Când se mănâncă pește în noaptea de Revelion?

În zilele de pregătiri pentru Revelion, în pescării este un du-te vino. Somn, crap, macrou, păstrăv – orice tip de pește este apreciat, în funcție de gust și, bineînțeles, de buget.

Cand se mananca peste in noaptea de Revelion
Cand se mananca peste in noaptea de Revelion

Important este să nu lipsească de pe masă la cumpăna dintre ani. Chiar și românii mai puțin superstițioși aleg să consume pește la trecerea dintre ani, pentru a mânca mai ușor și pentru o refacere a stomacului după bucatele „agresive“ de pe mesele de Crăciun.

Așadar, printre sarmale și carne de vită sau porc, românii aleg să pună pe masă, în seara de Revelion, și o mâncare mai ușoară: peștele. De precizat că peștele trebuie așezat întreg pe farfurii; în caz contrar, norocum se fragmentează, spune o veche tradiție din popor. Totodată, peștele trebuie consumat după miezul nopții, odată cu trecerea în noul an.

Citește și: Păstrăv la cuptor cu legume. Ce ingrediente trebuie să adaugi înainte de a pune peștele la cuptor. Secretul care îi dă savoare

Superstiții culinare de Revelion în lume

An de an, oameni din întreaga lume se bucură de tradițiile asociate evenimentului, dar și de petrecerea de Revelion alături de cei dragi. Tradițiile și obiceiurile de Anul Nou și ceea ce se întâmplă atunci când ceasul anunță miezul nopții diferă de la o țară la alta, de la un colț al lumii la altul. Iată unele dintre cele mai interesante superstiții culinare de Revelion din lume:

  • În Grecia, de Revelion se servește o prăjitură în interiorul căreia se găsește o monedă din argint sau din aur. Se spune că cel care găsește moneda va avea noroc în anul care vine;
  • Un obicei spaniol de Anul Nou (asemănător cu al nostru) spune că este bine să mănânci 12 boabe de struguri (câte una la cele 12 bătăi ale ceasului care vestesc trecerea în noul an), ele reprezentând dorințe pentru fiecare lună a anului următor;
  • Un obicei asemănător există și în Portugalia, cu mențiunea că aici sunt preferate smochinele. Astfel, la puntea dintre ani, locuitorii Portugaliei înghit câte 12 smochine, simbolizând 12 dorințe pentru anul care vine;
  • Pe 1 ianuarie, belgienii obișnuiesc să mănânce choucroute (un fel de varză murată cu cârnaţi), în sânul familiei, fiecare având sub farfurie, în mână sau în buzunar câte o monedă, pentru a avea bani în anul următor;
  • În noaptea de Anul Nou, locuitorii Italiei așează pe masă mâncăruri speciale, despre care se zice că atrag bogăția și abundența;
  • În Israel, de pe masa de Revelion nu lipsesc niciodată fructele și produsele din făină, pentru că amintesc de vremea recoltei;
  • La rândul lor, rușii obișnuiesc să bea șampanie când ceasul anunță miezul nopții.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...