Când se fac nunţi în 2022. Iată zilele de anul acesta în care românii se vor putea căsători

Ioana Bucur 02.02.2022, 16:07
Când se fac nunţi în 2022. Iată zilele de anul acesta în care românii se vor putea căsători

Inelul de logodnă și întrebarea „Vrei să fii soția mea” dau startul unui maraton de pregătiri, o cursă lungă și deloc ușoară la finalul căreia un cuplu devine o familie. Însă acest moment important, de neuitat, nu poate fi organizat oricum sau oricând. Există perioade în care nu se fac cununii religioase, iar primele pe listă sunt cele de post sau sărbătorile marcate în calendarul creștin ortodox. Află când se fac nunți în 2022 și care sunt zilele de anul acesta în care românii se vor putea căsători.

Când nu se pot organiza nunți în 2022

Pentru că suntem o țară creștin ortodoxă, în zilele de post și cele de sărbătoare este strict interzisă organizarea cununiilor religioase. Prin urmare, cei care se gândesc la nunți în 2022 ar face bine să consulte cu atenție calendarul înainte se a-și alege o dată.

Interdicția de a organiza nunți în anumite zile din an este explicată de teologi în două moduri:

  • Postirea face referire și la postirea sufletească și la cea trupească, care are în vedere, pe lângă abținerea de la anumite mâncăruri și băuturi, și abstinența conjugală a soților;
  • Imediat după slujba Tainei Nunții sunt organizate petreceri cu multă mâncare și băutură, dar și cu o atmosferă care intră în contradicție cu cea care caracterizează perioada postului.

Potrivit tradiției creștine, zilele de post și sărbăttorile importante de peste an sunt cele când nu se fac nunți în 2022.

  • Miercurile și vinerile de peste an;
  • Ajunul Bobotezei – 5 ianuarie;
  • Tăierea Capului Ioan Botezatorul – 29 august;
  • Înălțarea Sfintei Cruci – 14 septembrie;
  • Postul Sfintelor Paști – 07 martie – 23 aprilie;
  • Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel – 20 iunie – 28 iunie;
  • Postul Adormirii Maicii Domnului – 1 august – 14 august;
  • Postul Nașterii Domnului – 14 noiembrie – 24 decembrie.

Nunțile nu se pot organiza nici în perioada dintre Crăciun și Bobotează, adică între 25 decembrie și 6 ianuarie.

Când se fac nunţi în 2022

Când se vor putea căsători românii în acest an

Lista pare destul de lungă, însă nu există niciun motiv să ne facem griji, există suficiente zile în an în care ne putem programa marele eveniment. În fotografia de mai sus sunt marcate cu alb zilele în care cununiile sunt permise, potrivit calendarului ortodox.

Tinerii însurăței primesc și o mini-vacanță din partea statului. Potrivit legii în vigoare la acest moment, salariaţii de la stat şi privat beneficiază de zile libere pentru pregătirile pe care le implică nunta. Mirilor li se acordă cinci zile libere pentru organizarea marelui eveniment al vieții lor, în timp ce părinților le sunt plătite trei zile libere pentru căsătoria unui copil.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...