Când se dă ceasul cu o oră înainte? Data la care românii trec la ora de vară 2023

Ana Anitoiu 20.03.2023, 14:54
Când se dă ceasul cu o oră înainte? Data la care românii trec la ora de vară 2023

Ceasul se va da în curând cu o oră înainte, în timpul celei mai scurte nopți din an, când ora 3:00 va deveni ora 4:00. Data la care românii trec la ora de vară în 2023 a fost stabilită. Astfel, zilele vor deveni mai lungi, iar serile mai scurte.

Ora de vară 2023. Data la care se dă ceasul cu o oră înainte

Înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus, Uniunea Europeană părea hotărâtă să renunțe la ideea de a face trecerea de la ora de vară la cea de iarnă și invers. Țărilor din blocul comunitar li s-a cerut să aleagă una dintre cele două variante, astfel încât oamenii să nu mai fie afectați de această modificare.

Autoritățile române au stabilit la acea vreme ca țara noastră să rămână la ora de iarnă pe parcursul întregului an, deoarece aceasta este considerată standard. Însă, pe fondul pandemiei de coronavirus, procesul de a alege între ora de iarnă și ora de vară a fost amânat pe termen nedeterminat.

În plus, ținând cont de criza energetică ce afectează în ultima perioadă țările din Uniunea Europeană, există posibilitatea ca autoritățile din tot mai multe state să încline spre menținerea pe o perioadă cât mai lungă a orei de vară, astfel încât să se facă economii considerabile la consumul de energie.

Prin urmare, și în acest an, se va schimba ora. Mai exact, duminică, 26 martie, ora 03:00 va deveni ora 04:00, astfel că românii vor dormi cu o oră mai puțin, în cea mai scurtă noapte din an. Schimbarea vine după echinocțiul de primăvară, din 21 martie. De la această dată ce marchează începutul primăverii astronomice și faptul că ziua este egală cu noaptea, ziua începe să crească până pe 21 iunie, la Solstițiul de vară.

Cand se da ceasul cu o ora inainte Data la care romanii trec la ora de vara 2023
România va trece la ora de vară. Foto: Unsplash.com

Când va reveni România la ora de iarnă

Revenirea la ora de iarnă va avea loc tot într-o duminică, pe 29 octombrie 2023, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00. La acea dată, ziua va avea 25 de ore, astfel că va fi recuperată ora de somn ce se va pierde pe 26 martie.

Un studiu ce a fost făcut de Steve P. Calandrillo și Dustin E. Buehler de la Universitățile din Washington și Arkansas a arătat că trecerea la ora de vară are unele efecte benefice, printre care se numără scăderea numărului de accidente rutiere.

„Este mai multă lumină seara, atunci când au loc majoritatea accidentelor fatale, când oamenii vin spre casă după o zi obositoare la birou. Mai mult, rata criminalităţii ar putea scădea pentru că mai mult de jumătate dintre infracţiuni au loc în orele de după lăsarea întunericului, după-amiaza târziu sau seara”, arată rezultatele studiului.

Totodată, mai multe studii au arătat că trecerea la ora de vară poate duce la înflorirea unor ramuri economice, cum ar fi industria HoReCa. Reprezentanții acestui sector consideră că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să petreacă mai mult timp în afara locuințelor lor, cheltuind astfel mai mulți bani pe diverse activități.

Pe de altă parte, în urma acestei modificări, ar putea simți un disconfort persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii. Unele persoane ar putea avea nevoie de o perioadă mai mare de acomodare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...