Când scăpăm de valul de ger în România. Vremea se schimbă radical, anunț de ultimă oră al ANM

Ana Anitoiu 06.02.2023, 10:27
Când scăpăm de valul de ger în România. Vremea se schimbă radical, anunț de ultimă oră al ANM

Meteorologii au anunțat când scăpăm de valul de ger în România. Vremea va fi afectată în următoarele zile de un anticiclon ce se va extinde dinspre vestul Europei și va cuprinde cea mai mare parte a continentului.

Ce se va întâmpla cu vremea în această săptămână

Anticiclonul va determina pătrunderea unei mase de aer rece deasupra României, provocând o scădere considerabilă a temperaturilor. În prima parte a acestei săptămâni, vremea va fi rece mai ales în nordul și centrul țării.

În zonele în care se va acumula un strat mai consistent de zăpadă, temperaturile vor scădea rapid sub pragul de ger în nopțile cu cer mai mult senin. Local, în zonele de vale și în depresiuni, se vor înregistra minime cuprinse între -11 și -16 grade Celsius, iar temporar acestea vor fi chiar mai scăzute.

Când scăpăm de valul de ger în România. Vremea se schimbă radical
Val de ger in Romania. Foto: unsplash.com

Unde va fi cel mai frig

Cel mai frig va fi în depresiunile intramontane din Carpații Orientali. În orașe precum Miercurea Ciuc, Întorsura Buzăului sau Gheorghieni, temperaturile minime vor coborî sub -15 grade Celsius, iar în unele nopți acestea ar putea scădea chiar și sub -20 de grade Celsius.

Inițial, în Moldova va fi frig, cerul va fi mai mult noros și vor fi intervale cu ninsoare slabă și vânt. Însă, în cea de-a doua parte a săptămânii, cerul nu va mai fi la fel de înnorat. În unele dimineți s-ar putea înregistra temperaturi minime sub pragul de ger.

„În intervalul 5 – 10 februarie, vremea va fi rece în toate regiunile, cu temperaturi maxime preponderent negative. Va fi ger noaptea și dimineața în regiunile intracarpatice, dar pe arii mai restrânse și în restul teritoriului.

Temperaturile minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între -14 și -4 grade, izolat mai scăzute până spre -20…-18 grade. Vântul va avea intensificări în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei, amplificând senzația de frig”, arată o informare publicată de ANM.

Până când va ține gerul în țară

Conform meteorologilor, spre finalul acestei săptămâni, vremea va începe să se încălzească. De săptămâna viitoare, temperaturile maxime ar putea depăși din nou 5 – 7 grade Celsius în regiunile sudice.

Pe parcursul acestei săptămâni, în sudul României nu va fi la fel de frig. La prânz, temperaturile vor fi în general pozitive în zonele de câmpie, inclusiv în București. Local, nopțile vor fi destul de reci, dar valorile din celelalte regiuni vor fi atinse doar izolat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...