Când scăpăm de ploile cauzate de ciclonul din Marea Neagră. Directorul ANM a făcut anunţul mult aşteptat

Ana Anitoiu, Dragos Ștefănescu 19.06.2021, 22:45
Când scăpăm de ploile cauzate de ciclonul din Marea Neagră. Directorul ANM a făcut anunţul mult aşteptat

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a anunțat sâmbătă când va scăpa România de ploile cauzate de ciclonul din Marea Neagră. Ea a spus și cum va fi vremea după această perioadă marcată de averse abundente.

Când va scăpa România de ploile provocate de ciclonul din Marea Neagră

Potrivit directorului ANM, avertizările referitoare la ploi au fost prelungite până duminică seară, la ora 23:00. Este Cod portocaliu în Dobrogea, Moldova, estul Transilvaniei şi nordul Olteniei şi local în Muntenia, precum și în zona Carpaților Meridionali și Orientali. În plus, este Cod galben în județele Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău.

“Avertizările meteorologice au fost prelungite până mâine seară la ora 23, prin cele două mesaje, respectiv primul, codul portocaliu pentru cele 12 judeţe din partea de sud-est şi est a ţării, la care se adaugă şi judeţele din sud-vest, mai ales Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea. Până în această seară la ora 23, în aceste zone, din nou, instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată. Vorbim de cantităţi de precipitaţii care pot înregistra valori de 40-50 l/mp și izolat 60-80 l/mp. Excepție face extremitatea de vest și nord-vest a țării, unde și în aceste zone vorbim de cantități de apă de 20-30 l/mp și pe arii restrânse 40-50 l/mp. Așadar, până mâine seară discutăm în continuare de influența acestui ciclon poziționat în Marea Neagră”, a spus Elena Mateescu.

Cand scapam de ploile cauzate de ciclonul din Marea Neagra. Directorul ANM a facut anuntul mult asteptat
Persoane cu umbrele, in ploaie

Cum va fi vremea în România după ploile cauzate de ciclonul din Marea Neagră

De asemenea, directorul ANM a dezvăluit cum va fi vremea în România după ploile abundente cauzate de ciclonul din Marea Neagră, ce au provocat viituri și inundații în țară. Elena Mateescu a explicat că este posibil ca luni să mai fie instabilitate atmosferică, mai ales în zonele de deal şi de munte, iar la nivel local şi în centrul, sudul şi sud-estul ţării.

”Marţi contăm pe o ameliorare în ceea ce priveşte aria precipitaţiilor şi mai ales cantităţile care au fost consemnate în această săptămână. De marţi vom consemna şi valori de temperaturi în creştere, de la o zi la alta, astfel încât să contăm pe valori, în special în partea de vest, sud-vest la început marţi şi miercuri, de 35-36 de grade Celsius, iar ulterior joi şi vineri, cu extindere a valorilor de temperaturi în creştere şi în zonele sudice şi sud-estice, inclusiv în Capitală, 34-35 de grade Celsius. Da, săptămâna viitoare vorbim de caniculă, pentru că pragul unei zile de caniculă în ţara noastră înseamnă 35 de grade Celsius şi coroborat cu această umiditate din aer destul de ridicată ,este posibil să consemnăm şi un disconsfort termic accentuat şi cu siguranţă vom veni cu informaţii din acest punct vedere pentru săptămâna viitoare”, a spus Elena Mateescu la Antena 3.