Când scăpăm de mască în aer liber. Anunțul așteptat cu mare interes de români

Cristian Cojocaru 03.04.2021, 14:49
Când scăpăm de mască în aer liber. Anunțul așteptat cu mare interes de români

Cu toții ne întrebăm când vom putea ieși în aer liber fără a purta mască de protecție. Potrivit specialiștilor însă, următoarele două luni nu vor fi deloc ușoare, astfel, păstrarea măștii de protecție s-ar putea să dureze mai mult decât ne așteptăm.

Când vom putea ieși în aer liber fără mască

Persoanele care s-au vaccinat cu ambele doze se întreabă de ce încă este nevoie să mai poarte mască, deși teoretic sunt complet imunizați împotriva coronavirusului.  Totuși, centrul american pentru Controlul Bolilor a venit cu o explicație cu privire la acest aspect. Astfel, nu există riscul de a transmite mai departe virusul, dacă imunizarea este completă.

Teoretic, vom putea renunța mai întâi la a purta masca în spațiile deschise. Treptat, vom ajunge să facem același lucru și în spațiile închise, după cum afirmă medicul Adrian Marinescu. Aceste măsuri de relaxare urmează a fi luate atunci când majoritatea populației va fi complet imunizată, inoculați atât cu prima cât și cu cea de-a doua doză a serului, adică atunci când imunizarea în masă va depăși 70% din populația țării.

Medicul a afirmat acest lucru în contextul noilor date publicate de către Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii dar și de către Centrul european pentru Controlul Bolilor.

Medicul Adrian Marinescu a explicat cand am putea renunta la masca de protectie
Medicul Adrian Marinescu a explicat cand am putea renunta la masca de protectie

Rezultatele testelor confirmă renunțarea la mască

Cele două centre au ajuns la această concluzie după ce au analizat rezultatele mai multor studii efectuate de-a lungul pandemiei. Câteva dintre aceste teste au fost efectuate pe membrii unor familii, unde cel puțin unul a fost imunizat împotriva Covid-19. Aceasta a fost maniera prin care au putut observa că riscul de transmitere al virusului a scăzut cu 30%, dacă cel puțin un membru al familiei a fost inoculat cu ambele doze ale vaccinului.

Un alt studiu efectuat pe un eșantion de 4.000 de angajați din sectorul sănătății din linia întâi, arată că riscul de transmitere a virusului de la o persoană vaccinată la una nevaccinată este redus. O parte dintre acești angajați au fost imunizați de asemenea cu ambele doze. Numărul cazurilor de infectare la nivelul țării este în creștere, chiar dacă ne aflăm în cea de-a treia etapă a vaccinării, iar peste un milion de români au fost vaccinați cu ambele doze.

Specialistul mai arată faptul că următoarele două luni vor fi unele extrem de dificile. Potrivit acestuia, scăderea numărului de infectări ar putea fi observat abia la sfârșitul verii. Totodată, cea mai mare presiune în lunie care urmează va fi în continuare în secțiile de ATI. Acest al treilea val se deosebește de celelalte două prin numărul mai mare de cazuri severe.