Când scăpăm de masca de protecţie în aer liber. Ministrul Sănătăţii a spus clar

Cristian Cojocaru 09.05.2021, 15:00
Când scăpăm de masca de protecţie în aer liber. Ministrul Sănătăţii a spus clar

Ministrul Sănății a venit cu vești bune, anunțând când am putea să scăpăm de masca de protecţie în timpul liber. Ioana Mihăilă a mai adăugat faptul că persoanele care s-au imunizat vor beneficia de o libertate și mai mare.

Momentul când scăpăm de masca de protecţie

După cum afirmă ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, începând cu data de 1 august am putea renunța la purtarea măștii de protecție în spațiile deschise și care nu sunt aglomerate. Totodată, persoanele care și-au făcut vaccinul, ar putea beneficia de mai multă libertate din punct de vedere al restricțiilor.

„Depinde unde renunţăm la mască. Încurajez şi eu renunţarea la mască în anumite condiţii, în afara spaţiilor închise, în locurile care nu sunt aglomerate şi pentru aceste zone termenul de 1 august cred că este unul fezabil. Am avut o discuţie pe această temă cu premierul Cîţu chiar astăzi şi am convenit că pe măsură ce înaintăm cu campania de vaccinare, persoanelor care sunt vaccinate să începem să le permitem mai multă libertate şi să revină cât mai repede la viaţa de dinainte de pandemie.

Una dintre aceste idei a fost tocmai această permisiune pentru cei care lucrează în birouri, dacă sunt toţi vaccinaţi dintr-un anumit spaţiu închis, să poată să nu poarte mască. Evident că înainte de a da liber la astfel de prevederi, va trebui să verificăm cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi cu specialiştii pe care îi avem în sănătate publică, dar (…) pare o idee fezabilă”, a declarat Ioana Mihăilă, la TVR 1.

Ioana Mihaila a afirmat ca incepand cu data de 1 august am putea scapa de masca de protectie
Ioana Mihaila a afirmat ca incepand cu data de 1 august am putea scapa de masca de protectie

Obiectivul este de 100.000 de persoane vaccinate zilnic

Ioana Mihăilă a afirmat că speră ca, după ce medicii de familie se vor fi implicat în campania de vaccinare, numărul persoanelor vaccinate să depășească 100.000 zilnic.

„Astăzi (n.r. – miercuri, 5 mai) am avut 94.000 de vaccinaţi, ceea ce este un rezultat încurajator. Cred că toate aceste noi metode de vaccinare au contribuit la acest rezultat bun. (…) Este unul dintre vârfuri… A fost doar a doua zi de vaccinare la medicii de familie. Eu sper că reuşim să ajungem la cât mai multe persoane, prin medicii de familie vom depăşi 100.000 de vaccinaţi pe zi”, a afirmat ministrul Mihăilă.

Interesul pentru serul de la AstraZeneca a scăzut considerabil. După cum a afirmat ministrul Sănătății, dozele aflate în stoc ar putea fi revândute sau donate mai multor țări din afara Uniunii Europene.

„Majoritatea fluxurilor din centrele de vaccinare sunt cu Pfizer şi cu Moderna. Au mai rămas aproximativ 200 şi ceva de fluxuri cu AstraZeneca. Deci principalele vaccinuri administrate în centre sunt vaccinurile Pfizer şi Moderna. O parte dintre ele au fost donate Republicii Moldova, vom vedea dacă mai sunt şi alte ţări care au nevoie de ajutor, aşa încât să le donăm din vaccinurile AstraZeneca şi, de asemenea, vom începe probabil să apelăm, dacă avem şi acordul Comisiei Europene şi al producătorului, la activităţi de revindere a vaccinului AstraZeneca pentru ţările care sunt în afara Uniunii Europene”, a menţionat ministrul Sănătăţii.

Urmăriți Impact.ro și pe