Când scăpăm de caniculă. Zilele în care valul de foc se domolește, anunțul meteorologilor

Iancu Andreea 28.07.2021, 11:01
Când scăpăm de caniculă. Zilele în care valul de foc se domolește, anunțul meteorologilor

Luna lui Cuptor se anunța încă de la debut una caniculară, valul de foc care pare că a pârjolit România resimțindu-se însă cu precădere zilele acestea, când specialiștii ANM au emis un nou cod portocaliu de vreme foarte caldă pentru majoritatea regiunilor țării. Pentru că valorile termometrelor îi îngrijorează și le produc disconfort multora dintre noi, românii se întreabă când scăpăm de caniculă. Zilele cu temperaturi de până la 40 de grade la umbră ar putea să se mai răcorească.

Când scăpăm de caniculă. Anunțul meteorologilor dezvăluie care sunt zilele în care valul de foc se domolește

Specialiștii ANM au emis astăzi, 28 iulie, un nou cod portocaliu de caniculă, valul de căldură cuprinzând mai multe regiuni ale țării, în special în sud-vest şi sud. Deși se anunță zile cu disconfort termic deosebit de accentuat, meteorologii ne dezvăluie și când scăpăm de caniculă. Deocamdată, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, temperaturile maxime pe care românii le vor resimți în această săptămână se situează în jurul valorilor de 31 – 39 de grade Celsius. Cele mai ridicate sunt anunțate în zona de sud a Olteniei și în sud-vestul Munteniei.

Minimele se vor regăsi și ele în jurul temperaturilor de 20 de grade, după ce meteorologii au anunțat 12 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 23-25 de grade pe litoral şi în Dealurile de Vest. Totodată, cerul va fi variabil, în special în partea a doua a zilei, când se remarcă o instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin înnorări temporare, dar accentuate, cu descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină, aversele având pe alocuri și caracter torențial. Bucureștenii vor resimți și ei disconfortul termic, temperatura maximă așteptată fiind situată între 37-38 de grade, în timp ce minima poate ajunge la 20-22 de grade. Cerul va fi senin, însă spre seară se anunță înnorări și averse cu descărcări electrice.

Meteorologii au anunțat când scăpăm de caniculă
Meteorologii au anunțat când scăpăm de caniculă

Cum va fi vremea spre finalul săptămânii

Ziua de joi se anunță una la fel de călduroasă, în întreaga țară resimțindu-se canicula, pe arii extinse în vest şi sud şi local în rest, disconfortul termic fiind deosebit de accentuat. Temperaturile maxime se vor situa între 30-39 de grade, ușor mai ridicate în sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei, în timp ce minimele ajung la valori de 14-24 de grade. Cerul va fi variabil și va prezenta unele înnorări după-amiaza și seara, când se vor semnala descărcări electrice, intensificări ale vântului, posibil vijelii şi căderi de grindină, însă pe arii restrânse averse. Vremea din Capitală se anunță una frumoasă și extrem de caldă. Temperatura maximă așteptată la finalul săptămânii fiind de aproximativ 38 de grade Celsius, în timp ce minima va ajunge la 20-23 de grade.

Ziua de vineri este și ea prognozată ca fiind caniculară. Temperaturile de foc și disconfortul termic fiind accentuate. Totuși, vestea bună din partea specialiștilor ANM este că sâmbătă este posibil ca vremea să se răcorească. Temperaturile ușor mai scăzute vor fi semnalate în primă fază în nord-vestul şi nordul teritoriului. De asemenea, posibilitatea instalării averselor și descărcărilor electrice fiind anunțate în zona montană şi local în regiunile nordice. În Bucureşti, vremea se va păstra totuși caniculară, cu un disconfort termic accentuat.