Când s-ar putea majora, de fapt, pensiile. Anunțul important făcut de premierul Orban

Redacția IMPACT 20.01.2020, 13:52
Când s-ar putea majora, de fapt, pensiile. Anunțul important făcut de premierul Orban

Premierul României, Ludovic Orban, a declarat duminică într-un interviu care este situația actuală referitoare la majorarea pensiilor, dar și a alocațiilor pentru copii.
Întrebat de jurnaliști dacă alocațiile și pensiile vor avea parte de o majorare în acest an, Ludovic Orban s-a ferit însă să ofere date specifice cu privire la acest aspect.

Se măresc sau nu alocațiile? Ce spune premierul României

Potrivit ședinței de guvern de joi, Executivul a luat decizia ca dublarea alocațiilor să se realizeze începând cu data de 1 august 2020. Întrebat cu privire la acest lucru, într-un interviu acordat publicației Hotnews, Ludovic Orban a spus că „dacă există reurse”, se va realiza acest lucru. iar în ceea ce privește certitudinea potrivit căreia dublarea alocațiilor pentru copii s-ar realizat la jumătatea acestui an, premierul a transmis că „e cert că le creștem, vedem cum o vom face atunci când ne apropiem de termenul de rectificare a bugetului”.Șeful executivului respinge ideea ca alocațiile să nu fie dublate în următoarele luni, în ciuda faptului că acestea necesită un efort bugetar de 6,3 miliarde de lei.

Ce se întâmplă cu alocațiile și pensiile din România. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ce se întâmplă cu alocațiile și pensiile din România. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Guvernul nu are bani de acasă și nu poate aduna bani din eter. (…) Această lege a fost o răzbunare a PSD pe noi”, a afirmat Ludovic Orban, potrivit aceleiași surse.
Șeful Guvernului vede inițiativa PSD de dublare a alocațiilor drept „un demers populist, care arată ce potențial periculos care există în Parlament. În nicio țară civilizată din lumea asta, în care oamenii au o educație economică, dacă vine un partid și promite dublarea pensiilor sau dublarea alocațiilor, partidul acela nu este luat în serios pentru că orice om de bun simț știe că lucrul respectiv nu este realizabil din punct de vedere economic și bugetat. Nu există nicăieri în lumea asta să dublezi de două ori într-un an alocațiile pentru copii”, a punctat Ludovic Orban.

Situația pensiilor, la fel de incertă. Orban: „O vraiște generalizată”

Creșterea pensiilor depinde, după cum spune premierul României, tot de evoluția economică. Întrebat punctual dacă majoararea pensiilor cu 40% se va realiza din septembrie, acesta a transmis că „Nu e 100% (sigur – n.r.) asta”.

„Banii sunt prevăzuți, dar totul depinde de cum evoluează economia, dacă reușim să asigurăm un trend economic solid, o creștere economică consolidată, să relansăm investițiile, să îmbunătățim colectarea”, a adăugat premierul.

Ludovic Orban acuză social-democrații că cu făcut „varză legea pensiilor”, crescând „din burtă” punctul de pensie și creând „o vraiște generalizată”.

„Vom crește pensiile cu siguranță, dar nu vom lua o decizie care să afecteze evoluția economiei pe termen lung Vom crește și alocațiile, vom încerca să asigurăm o creștere cât mai mare. (…) Sper să nu vină și o criză economică. Ne va pune într-un impas extrem de grav, pentru că în ultimii 3 ani s-a dezechilibrat grav economic românească”, a mai declarat șeful Executivului, potrivit Hotnews.

Urmăriți Impact.ro și pe