Când s-a sărbătorit prima dată 1 mai în România. Care e originea Zilei Muncii

Diana Radu 01.05.2020, 12:29
Când s-a sărbătorit prima dată 1 mai în România. Care e originea Zilei Muncii

Ziua de 1 mai este întipărită adânc în cultura românescă, fiind una ditre cele mai cunoscute sărbători din an. Ziua muncii este sărbătorită în mai multe țări de pe glob și este decretată zi liberă prin lege. Iată când s-a sărbătorit 1 mai prima oară în România și care este originea acestei sărbători!

Ce semnificație are 1 mai

Totul a pornit de la mișcare a sindicaliștilor din Chicago care au cerut reducerea programului de muncă la opt ore.  Pe data de 1 mai 1886, membrii Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei au ieșit în stradă și au cerut introducerea unei rezoluții care stipula că: „8 ore să constituie ziua legală de muncă”. În ziua respectivă, pe străzile din Chicaho au protestat aproximativ 90.000 de oameni, dintre care aproape 40.000 erau în grevă.

1 mai, ziua muncii, originea sarbatorii
Ce semnificație are 1 mai. Sursă foto: Libertatea

Trei zile a ținut acest protest care a reușit să adune un număr imens de manifestanți. Însă, pe data de 3 mai, forțele de ordine au intervenit pentru oprierea forțată a acestor manifestări. În urma altercațiilor patru muncitori au fost uciși și alții au fost răniți. Toată situația a degenarat după ce în aceeași seară a fost aruncată o bombă către polițiști, care a dus la moartea a 7 dintre aceștia și a rănirea altor 66. Ulterior, poliția a îndreptat focurile de armă către manifestanți rănind 200 de oameni.

De asemena, în urma manifestației, opt dintre prostatari au fost judecați. Însă, mai multe asociații muncitorești din Anglia, Olanda, Rusia, Italia, Franța și Spania s-au mobilizat și au venit în ajutorul acestora. Astfel, mișcarea devenise una mondială. În urma, grevei numărul de ore dintr-o zi de muncă a fost redus la opt ore.

Când s-a sărbătorit prima dată 1 mai în România

Ziua Muncii s-a sărbătorit prima dată în România în anul 1890, pe vremea domniei regelui Carol I. Pe vremea comunismuolui, de 1 mai erau organizate manifestații propagandistice e amploare pe marile bulevarde și pe stadioanele din toată țara. După căderea comunismului, ziua de 1 mai a fost sărbătorită prin evenimente sociale, organizate în aer liber. În ultima perioadă, tot mai mulți români aleg să petreacă ziua de 1 mai pe litoral sau la grătar împreună cu familia sau cu prietenii.

Urmăriți Impact.ro și pe