Când revin studenţii fizic în facultăţi, de fapt. Ministrul Educaţiei clarifică situaţia

Ioana Bucur 08.03.2022, 14:09
Când revin studenţii fizic în facultăţi, de fapt. Ministrul Educaţiei clarifică situaţia

Când revin studenţii fizic în facultăţi, de fapt. După ce a vorbit despre momentul în care s-ar putea renunța la mască în școli, iar cursurile și examenele în sistem online nu vor mai putea fi ținute, Ministrul Sorin Cîmpeanu a venit cu noi informații. Ce a transmis Ministerul Educației, în urmă cu puțin timp.

Când revin studenţii fizic în facultăţi, de fapt

Marți Ministerul Educației a emis o notă prin care, începând cu data de 9 martie 2022, instituțiile de învățământ superior vor reveni la activități didactice cu prezență fizică. În condițiile în care această trecere nu se va putea realiza imediat, universitățile pot stabili, în baza autonomiei universitare garantate de Constituția României, dar cu asumarea răspunderii publice, o perioadă optimă de tranziție de la sistemul online la activități cu prezență fizică.

Facultățile vor avea însă obligația de a recupera activitățile didactice până la sfârșitul semestrului al II-lea, a transmis Sorin Cîmpeanu.

„Ministerul Educației a emis o Notă conform căreia, începând cu 09.03.2022, instituțiile de învățământ superior vor reveni la activități didactice cu prezență fizică.

În situația în care acest lucru nu este posibil imediat, în vederea asigurării calității actului educațional, în funcție de specificul activităților desfășurate și în raport cu contextul actual (cazările studenților în căminele studențești, reconfigurarea orarelor etc.), universitățile pot decide, în baza autonomiei universitare garantate de Constituția României, cu asumarea răspunderii publice, prin hotărâri ale Senatului universitar, o perioadă optimă de tranziție de la sistemul online la activități cu prezență fizică, având obligativitatea recuperării activităților didactice până la sfârșitul semestrului al II-lea”, a transmis Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației.

Când revin studenţii fizic în facultăţi, de fapt. Ministrul Educaţiei clarifică situaţia
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Ce se va întâmpla cu purtarea măștii în școli

Ministrul Educației a declarat, luni, pentru Edupedu.ro, că încetarea stării de alertă înseamnă „revenirea totală la starea de dinaintea de Legea 55” și „întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr 1/2011”, adică „se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile”.

Cu alte cuvinte, facultățile nu vor mai putea organiza cursuri și nici examene în sistem online, iar purtarea măștii la școală va deveni recomandare, nu obligație.

În ceea ce privește posibilitatea organizării de cursuri online, Cîmpeanu a afirmat pentru aceeași sursă că, în cazul universităților, legea educației definește cele trei forme de organizare a învățământului universitar: cu frecvență (zi) /cu frecvență redusă/la distanță. Aceste forme sunt acreditate de ARACIS, în urma evaluării.

„Odată cu ieșirea din starea de alertă, dispare singurul fundament legal (Legea 55) care permitea derogare de la acest lucru”, a declarat ministrul Educației, pentru sursa citată.

Deși ministrul Sorin Cîmpeanu a echivalat finalul stării de alertă cu ridicarea restricțiilor în unitățile de învățământ, încă nu este clar când se va pune în practică.

Urmăriți Impact.ro și pe