Când intră în vigoare noua Lege a Pensiilor: prevederile de care vor beneficia milioane de pensionari

Alexandru Ioanid 19.08.2019, 12:51
Când intră în vigoare noua Lege a Pensiilor: prevederile de care vor beneficia milioane de pensionari

Noua Lege a Pensiilor, promisiunea electorală a PSD, va intra în vigoare în curând. Proiectul, intens dezbătut în Parlament și recent promulgat de președintele Klaus Iohannis, conține prevederi care vizează milioane de români. Calculele arată bine. Dar doar pe hârtie.

Legea Pensiilor, actul normativ cu care PSD a defilat în campania și care prevede creșterea punctului de pensie și pensia minimă, va intra în vigoare la 1 septembrie. Adică în mai puțin de două săptămâni.

De la 1 septembrie e prevăzută prima majorare a punctului de pensie, care este în prezent de 1.100 de lei. Până în 2021, punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea unui salariu mediu brut pe economie. În 2021, punctul de pensie ar urma să ajungă la 1.875 de lei.

Pe hârtie, toate sunt lapte și miere. Realitatea s-ar putea să fie alta.

Legea Pensiilor are un impact bugetar uriaș

legea pensiilor promulgata de presedintele Klaus Iohannis

Legea Pensiilor a trecut de Camera Deputaților, cameră decizională, cu 197 de voturi pentru, 70 de abțineri și niciun vot împotrivă. Opoziția s-a abținut de la vot, considerând că impactul bugetar este prea mare și că Guvernul nu are cum să susțină aceste creșteri de pensii altfel decât pe datorie.

Pentru anul acesta, Legea Pensiilor are un impact bugetar de 8 miliarde de lei. Așa arată calculele Guvernului, care insistă că are de unde plăti acești bani și că sursele de finanțare au fost identificate, fără a se pune în pericol ținta de deficit bugetar de 3%.

Pentru anul viitor, însă, efortul bugetar e și mai mare: nu mai puțin de 25 de miliarde de lei. Rezultă un total de 33 de miliarde de lei, o sumă uriașă după cum au atras atenția economiștii în repetate rânduri.

Numai că bugetul României nu e unul atât de solid. FMI și Comisia Europeană avertizau că Guvernul s-a grăbit cu aceste majorări pentru că economia gâfâie din ce în ce mai tare.

De la Palatul Victoria, însă, aceste avertismente sunt privite cu dezinteres. Guvernanții insistă că există bani și că România se va încadra în ținta de deficit de 3%, asumată în fața oficialilor de la Bruxelles.

Cum? Rămâne de văzut.

Urmăriți Impact.ro și pe