În urmă cu o zi, Grupul de Comunicare Strategică raporta 946 de cazuri noi de infectare, cifre în creștere de la un bilanț la altul. Cu un număr deja crescut, de peste 200 de persoane internate la ATI, autoritățile din România vorbesc deja despre un nou val al pandemiei. Recent, Raed Arafat a spus când începe, de fapt, valul 4 al pandemiei de covid-19 în România, oferind detalii despre persoanele cele mai expuse riscului dezvoltării acestei infecții în perioada următoare.
Medicul Raed Arafat a oferit primele detalii despre valul 4 al pandemiei de covid-19, în România, în contextul în care numărul persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 este în creștere. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență consideră că în perioada următoare vom asista la o sporire a îmbolnăvirilor de coronavirus. De asemenea, conform acestuia, valul 4, în care majoritatea cazurilor de infectare sunt cu tulpina Delta, o variantă mult mai contagioasă a virusului, ar putea să se instaleze la finalul lunii septembrie, începutul lunii octombrie.
Foarte greu de spus, să vedem, sfârşitul lui septembrie, prima parte a lui octombrie, să vedem dacă începe să scadă după, dar clar că momentan vom asista la creştere mai departe, nu la platou şi nu la scădere. Consider că vom vedea încă o creştere cel puţin în următoarea perioadă, o săptămână-două vor fi creşteri, a afirmat Raed Arafat, la B1 TV.
Având în vedere că ar putea fi generată o nouă criză în sistemul sanitar, din pricina creșterii numărului de cazuri de covid-19, mulți se tem că autoritățile vor institui un nou lockdown în România. Totuși, specialistul Raed Arafat susține că acest scenariu nu este luat în calcul de către autorități. În plus, avem la îndemână mai multe mijloace de a combate pandemia, printre care se numără și vaccinul.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Eu cred că la lockdown real nu vom putea ajunge din nou pentru că avem mai multe mijloace. Nici în valul trei nu am avut un lockdown total şi am avut măsuri mult mai calculate şi mai ţintite decât un lockdown cum a fost în sensul cuvântului din alte ţări, în care toată lumea a stat acasă şi totul a fost închis. Noi nu am avut acest lucru, a mai spus Raed Arafat.
Șeful DSU a ținut să menționeze că noua variantă a coronavirusului, Delta, are un efect mai mare asupra copiilor. Potrivit afirmațiilor lui Raed Arafat, există situații în care vom putea avea inclusiv copii în secțiile ATI ale spitalelor. Cu toate acestea, vaccinarea continuă, în sprijinul populației în fața infectării cu SARS-CoV-2.
Depinde valul patru ce impact va avea pe sistemul sanitar. Noi avem 5 milioane de persoane vaccinate, asta înseamnă că aceste persoane, chiar dacă unii dintre ei se vor infecta, nu ajung în Terapie Intensivă, adică a fi apăraţi în a ajunge într-o stare critică. Vaccinul chiar dacă poate să scadă în eficienţa de la 90 şi ceva la sută la 70 şi ceva la sută, după o perioadă de timp, totuşi prevenirea de a ajunge într-o stare gravă este clară şi este validă. Dar rămân cei nevaccinaţi şi rămân copiii care, parte dintre ei, nici nu pot fi vaccinaţi. Varianta Delta are un efect mult mai mare asupra copiilor, este posibil să ne trezim cu mai mulţi copii infectaţi şi o parte din ei să ajungă spitalizaţi sau chiar în Terapie Intensivă, a concluzionat Raed Arafat.