Când începe școala anul acesta: ministrul Educației, Daniel Breaz, a făcut anunțul oficial

Alexandru Ioanid 03.09.2019, 11:38
Când începe școala anul acesta: ministrul Educației, Daniel Breaz, a făcut anunțul oficial

Ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz, a anunțat data la care începe școala anul acesta. Anunțul său vine în contextul în care au existat voci, în special ale hotelierilor, care au cerut ca vacanța să se mai prelungească.

Anul școlar 2019-2020 e pe cale să înceapă, dar pe parcursul anului a existat o întreagă dezbatere legată de data la care ar trebui să înceapă școala anul acesta. Premierul Viorica Dăncilă îi ceruse, în iulie, ministrului Educației de la acea vreme, Ecaterina Andronescu, să analizeze prelungirea vacanței de vară cu încă o săptămână.

Ordinul inițial prevedea că școala va începe luni, pe 9 septembrie. Dar șefa Guvernului a cerut să fie analizată posibilitatea ca școlile să se deschidă pe 16 septembrie. Era o cerință venită și din partea hotelierilor de pe litoral și de la munte, care ar fi vrut să mai profite de pe urma concediilor părinților.

Acum, ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz, a stabilit data oficială.

Anunț de la ministrul Educației: când începe școala

Ministrul Educației, Daniel Breaz, susține că s-a făcut o analiză la nivelul instituției pe care o conduce și s-a ajuns la concluzia că data de începere a școlii nu se va schimba, potrivit Hotnews.

Astfel, anul școlar 2019-2020 începe pe 9 septembrie, iar calendarul examenelor și al vacanțelor rămâne neschimbat.

Ministrul recunoaște, însă, că în învățământul preuniversitar, programa este mult prea încărcată. Și, de multe ori, depășită de vremuri.

„În viziunea mea, ar trebui să fie o programă școlară mult mai puțin stufoasă și o programă școlară care să-i formeze pe tineri, și să mergem puțin în partea cealaltă și să nu mai avem o informare masivă a tinerilor cu tot felul de noțiuni, să mergem mai mult spre o formare a tinerilor, să-i învățăm să gândească. Aceasta este una dintre probleme datorită faptului să avem în învățământul gimnazial programe școlare cu aproximativ 40-43 de ore pe săptămână, ceea ce este extrem, extrem de mult. Trebuie să gândim o programă școlară care să-i formeze pe tineri, să eliminăm materiile care practic sunt în plus în momentul de față, sau cel puțin să scădem numărul de ore la materiile respective, și să gândim o programă care să ajute la formarea tânărului. Dacă avem o programă care să transmită foarte multe informații tinerilor riscăm la un moment dat ca aceștia să aibă un bagaj de cunoștințe extrem de vast, iar unele dintre acestea să fie uitate foarte repede, nemaifiind de actualitate. Eu spun că este extrem de încărcată făcând o comparație cu ceea ce era în urmă cu 30 de ani”
Ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz

Potrivit datelor de la Ministerul Educației, aproximativ 2,8 milioane de elevi se întorc la școală din data de 9 septembrie.

Urmăriți Impact.ro și pe