Când începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2019

Alexandru Ioanid 28.08.2019, 11:47
Când începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2019

Guvernul a stabilit calendarul oficial al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2019. Hotărârile adoptate se referă la durata campaniei electorale, datele în care românii vor merge la vot, dar și programul secțiilor din țară și din străinătate.

Guvernul a adoptat, în ședința de marți, mai multe acte normative referitoare la alegerile prezidențiale din 2019. Prevederile acestora au fost anunțate după terminarea ședinței de purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

Una dintre hotărâri se referă la începerea campaniei electorale. Adică data de la care candidații vor începe lungul șir de promisiuni și apariții televizate în care vor încerca să te convingă să-i votezi. Potrivit Guvernului, campania electorală începe pe 12 octombrie și durează mai puțin de o lună.

Primul tur de scrutin e programat pe data de 8 noiembrie.

Alegeri prezidențiale 2019 | Care e calendarul aprobat de Guvern

„În ședința de Guvern s-au adoptat hotărârile de Guvern privind buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru președintele României în anul 2019. Este vorba despre hotărârea Guvernului privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea președintelui României”
Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului

Potrivit calendarului aprobat de Guvern, există niște date limite pentru procedurile necesare unui vot în condiții de legalitate la alegerile prezidențiale.

Astfel, până pe 2 septembrie 2019 se pot depune la BEC protocoalele de constituire a unei alianțe electorale, acolo unde e cazul.

11 septembrie e data limită pentru înregistrarea în registrul electoral ca alegător în străinătate, respectiv ca alegător prin corespondență, iar până pe 22 septembrie trebuie depuse la BEC candidaturile.

Pe 12 octombrie se dă startul, oficial, campaniei electorale. Urmează apoi votarea propriu zisă:

  • 8 noiembrie, orele 12.00-21.00, prima zi a votării în străinătate
  • 9 noiembrie, ora 07.00, se încheie campania electorală în țară
  • 9 noiembrie, orele 7-21: a doua zi a votării în străinătate
  • 10 noiembrie, orele 7-21: a treia zi de votare în străinătate și începerea votării în țară
  • 10 noiembrie, ora 21.00 se încheie alegerile atât în țară, cât și în străinătate, iar alegătorii care la ora 21.00 se află în secțiile de votare, precum și cei care se află la rând în afara secțiilor de vot, pot să-și exercite dreptul de vot până la ora 23.59
Alegeri prezidențiale 2019: unde și de când te poți înscrie la votul prin corespondență și la secțiile din diaspora
 

Guvernul a aprobat și un proiect de hotărâre pentru aprobarea bugetului şi a cheltuielilor necesare pentru pregătirea alegerilor prezidențiale

„Prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea bugetului alocat pregătirii, organizării şi desfăşurării alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2019 şi detalierea cheltuielilor care urmează a fi efectuate de Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Interne şi instituţiile prefectului, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Institutul Naţional de Statistică şi direcţiile teritoriale de statistică, precum şi Ministerul Afacerilor Externe. Totodată, se propune suplimentarea bugetelor Autorității Electorale Permanente și ale Serviciului de Telecomunicații Speciale din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2019”
Hotărâre de Guvern

Până acum, principalii candidați care și-au anunțat intrarea în cursa pentru Palatul Cotroceni sunt Klaus Iohannis, Dan Barna, Viorica Dăncilă, Mircea Diaconu și Florentin Pandele, soțul primarului-general al Capitalei, Gabriela Firea.

Urmăriți Impact.ro și pe