Când ieși la pensie în funcție de anul nașterii? Condițiile pe care trebuie să le îndeplinești

Emanuela Pană 09.02.2023, 08:52

Românii care îndeplinesc condiția stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii pot obține pensia pentru limită de vârstă la atingerea vârstei standard de pensionare, care este diferită pentru femei și bărbați și depinde de data nașterii. Iată când ieși la pensie în funcție de anul nașterii.

Pensia pentru limită de vârstă. Care sunt condițiile în 2023

Pensia pentru limită de vârstă, care se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare, este reglementată de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Actuala legislație trebuia înlocuită în urmă cu câțiva ani, însă Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, care stabilește noile reglementări, a fost amânată încă o dată, de această dată pentru 2024. Dar, pentru că vârsta minimă de pensionare este raportată la data nașterii, putem afla cine se poate pensiona în acest an.

Concret, persoanele care ating vârsta standard de pensionare în 2023 pot solicita să iasă la pensie dacă îndeplinesc condițiile stagiului de cotizare. După cum aminteam, vârsta standandard de pensionare este diferită pentru femei și bărbați, iar atingerea ei depinde de data nașterii.

Când ieși la pensie în funcție de anul nașterii?

În prezent, bărbații din România se pensionează la vârsta de 65 de ani, în vreme ce vârsta standard de pensionare pentru femei este, de principiu, de 63 de ani, cu mențiunea că ea va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030. Anul acesta, de pildă, femeile pot ieși la pensie 62 și 62 de ani și o lună, în funcție de perioada anului.

În cazul pensionării bărbaților, lucrurile nu sunt deloc dificile. Mai exact, în 2023 se vor putea pensiona cei care împlinesc vârsta de 65 de ani în decursul anului și care îndeplinesc condițiile minime de cotizare: cel puțin 15 ani munciți legal. Merită precizat că, în perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2030, vârsta de pensionare pentru bărbați a crescut cu un an, de la 64 la 65 de ani.

În timp ce stagiul minim de cotizare este de cel puțin 15 ani munciți legal, stagiul complet este de 35 de ani. În mod normal, acesta va fi atins prin eșalonare în următorii ani. Există însă și bărbați care pot ieși mai devreme la pensie, și anume cei care au lucrat condiții grele (condiții deosebite de muncă și condiții speciale de muncă).

Această categorie beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, direct proporțională cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

Citește și: Pensionarii primesc bani în plus din 2023. Cum se calculează valoarea ajutorului de la stat după creșterea punctului de pensie

La ce vârstă se pot pensiona femeile în 2023?

Deși atât bărbații, cât și femeile trebuie să îndeplinească cerințele minime de vârstă și cotizare, vârsta de pensionare diferă. În cazul femeilor, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani, însă acesta va crește, treptat, la 35 până în ianuarie 2030.

Astfel, în intervalul prezentat anterior, vârsta de pensionare va ajunge de la 59 de ani la 63 de ani. Cu toate că vârsta standard de pensionare pentru femei este, în principiu, de 63 de ani, această limită nu a fost încă atinsă, cum se întâmplă în cazul bărbaților. Ea urmează să fie atinsă treptat, prin eșalonare, în următorii ani.

De exemplu, în anul curent se pot pensiona femeile care au împlinit 62 de ani, în funcție de perioada anului, diferind puțin lunile. Asemenea bărbaților, femeile pot beneficia și ele de o reducere a vârstei standard de pensionare dacă au lucrat în condiții grele, care este proporțională cu perioada de timp lucrată astfel.

În plus, femeile au și opțiunea de a alege să lucreze până la vârsta de 65 de ani, iar cele care fac acest lucru nu se mai pot răzgândi ulterior (chiar dacă aveau posibilitatea de a se pensiona).

Vezi și: Ieși mai repede la pensie în România: schimbarea vârstei de pensionare a avut loc la 1 ianuarie

Cum afli la ce vârstă vei ieși la pensie?

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) le pune la dispoziție persoanelor fizice din România un calculator online pentru aflarea vârstei de pensionare. Aici sunt furnizate doar datele de eligibilitate, în funcție de luna și anul nașterii, cu cele două stagii de cotizare, cel minim și cel complet de cotizare.

Cand iesi la pensie in functie de anul nasterii
CNPP pune la dispozitia romanilor calculatorul care iti arata anul exact cand iesi la pensie

Tot ce trebuie să faci este să vizitezi site-ul oficial al CNPP și să mergi la secțiunea „Când mă pot pensiona“ de pe pagina de pornire a site-ului. Ulterior, nu-ți mai rămâne decât să introduci data nașterii și sexul, iar algoritmul implementat îți va oferi în mod automat data și anul de pensionare sau, altfel spus, cât mai trebuie să muncești pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă.

Cum se face pensionarea pe categorii sociale?

Legislația în vigoare prevede că unele persoane pot ieși la pensie înainte de a împlini vârsta standard de pensionare, dar nu mai devreme de 50 de ani în cazul femeilor, respectiv 52 de ani în cazul bărbaților. Categoriile de persoane care beneficiază de reducerea vârstei de pensionare sunt:

  • Cadre militare;
  • Polițiști;
  • Persoane care au lucrat în condiții speciale – personal navigant pe avioanele clasice de transport public, însoțitori de bord din aviație, parașutiști profesioniști, instructori de zbor, persoanele care au lucrat în subteran la construcții hidrotehnice de tuneluri, galerii și centrale electrice subterane, lucrători la căi ferate, drumuri, mecanici de metrou, persoane care au lucrat pe platforme marine, etc.;
  • Persoanele din domeniul artistic – balerini, dansatori, acrobați, clovni, dresori de animale sălbatice, soliști vocali de operă și de operetă, cascadori, etc.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...