Când este echinocțiul de primăvară 2023 și ce semnifică, de fapt

Emanuela Pană 19.03.2023, 11:57
Când este echinocțiul de primăvară 2023 și ce semnifică, de fapt

Echinocțiul de primăvară este un moment important din an, fiindu-i atribuite numeroase tradiții și ritualuri încă din antichitate. Din punct de vedere astronomic, echinocțiul de primăvară anunță că a venit oficial primăvara. Află când este echinocțiul de primăvară 2023 și în ce zi a săptămânii are loc.  

Echinocțiul de primăvară 2023, tot ce trebuie să știi  

Echinocțiul de primăvară 2023 este un eveniment astronomic de o importanță majoră, fiind celebrat diferit, în funcție de cultură. Echinocțiul de primăvară reprezintă momentul în care putem afirma că a venit primăvara din punct de vedere astronomic.  

Atunci când are loc, ziua și noaptea ajung să fie egale în orice loc de pe pământ. Practic, acesta este momentul când se face trecerea de la iarnă la primăvară, chiar dacă, din punct de vedere calendaristic, primăvara începe la data de 1 martie, când în tradiția populară este sărbătorit Mărțișorul. 

O tradiție veche de sute de ani spune că odată cu echinocțiul de primăvară Soarele începe să devină din ce în ce mai puternic, iar lumina sa face ca totul să reînvie și să înflorească. În urmă cu mai mulți ani, oamenii obișnuiau să aprindă focuri pentru a alunga iarna și a reda spiritul primăverii. 

Ce înseamnă echinocțiu de primăvară? 

Cuvântul „echinocțiu“ vine din limba franceză („équinoxe“), care, la rândul lui, provine din termenul latin „aequinoctium“, format din „aequus“, care înseamnă „egal“ și „nox“/„noctis“, care înseamnă „noapte“.  

Așadar, echinocțiul marchează momentul în care Soarele, în mișcarea sa anuală,  trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu Ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. 

Din acest moment, ziua începe să crească, iar durata nopții începe să scadă, până pe data de 21 iunie, atunci când se termină primăvara astronomică, făcând loc solstițiului de vară. Din punct de vedere astronomic, primăvara începe odată cu echinocțiul de primăvară și durează 92 de zile.  

Fenomenul de echinocțiu are loc de două ori pe an, prima dată desfășurându-se atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera cerească sudică în cea nordică (echinocțiul de primăvară), iar a doua oară, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera nordică în cea sudică (echinocțiul de toamnă).  

Citește și: Ce este echinocțiul și de ce se simte diferit pe regiunile globului?

Când este echinocțiul de primăvară 2023? 

Anul acesta, echinocțiul de primăvară are loc luni, 20 martie, la ora 23:24 (ora României) și marchează sosirea primăverii astronomice în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică începe toamna astronomică. Trecerea la ora de vară se va face la câteva zile după echinocțiul de primăvară, respectiv pe 26 martie.  

Echinocțiul de primăvară are loc în fiecare an în jurul datei de 20 martie și reprezintă venirea primăverii din perspectiva astronomică. Luni, 20 martie, este data la care se spune că „ziua este egală cu noaptea“, adică orele de lumină sunt egale cu cele de întuneric. 

Echinocțiul de primăvara 2023 are loc în același moment în întreaga lume, chiar dacă după un fus orar diferit. După echinocțiul de primăvară, emisfera nordică începe să fie mai înclinată spre Soare, ceea ce face ca numărul de ore de lumină să crească.  

Astfel, răsăriturile sunt mai timpurii, iar apusurile mai târzii. În emisfera sudică, însă, lucrurile se întâmplă „pe dos“: echinocțiul din martie marchează începutul toamnei, iar asta pentru că emisfera sudică începe să fie înclinată în sens opus față de Soare. 

Echinocțiul de primăvară, tradiții obiceiuri și superstiții 

Echinocțiul de primăvară coincide cu începerea unui nou an agrar, astfel că, la sate, copiii bat pământul cu bețe sau ciomege, cu scopul de a alunga frigul, și strigă: „Intră frig și ieși căldură/Să se facă vreme bună/Pe la noi pe bătătură“.  

Cand este echinoctiul de primavara 2023 
Echinoctiul de primavara, traditii si obiceiuri

Copiii și tinerii mai fac un lucru, acela de a se aduna în grupuri de câte trei sau de câte opt persoane și de a merge să colinde din casă în casă. Aceștia împodobesc o creangă de copac cu flori de primăvară și recită diverse cântece populare.  

Stăpânii caselor primesc în dar de la colindători câte o floare, menită să le vestească venirea primăverii. La rândul lor, copiii primesc bani, ouă și diverse cadouri, pe care le împart ulterior între ei.  

Pe 25 martie, fetele poartă flori de primăvară în păr, deoarece cred că acestea au puterea de a le face părul să crească și le ajută inimile să rămână tinere. De asemenea, există tradiția ca în această zi să fie curățate toate gospodăriile, iar uscăturile să fie arse.  

În trecut, echinocțiul de primăvară era asemuit unei sărbători a luminii și a purificării, iar oamenii o celebrau cu mare fast. Având în vedere că echinocțiul de primăvară reprezintă momentul în care se dă startul primăverii din punct de vedere astronomic, se crede că întreaga natură revine la viață. 

Când este echinocțiul de primăvară în următorii ani? 

Echinocțiul de primăvară cade în fiecare an pe 19, 20 sau 21 martie. Iată când pică în următorii ani:  

  • Echinocțiul de primăvară 2024 – 20 martie, ora 05:06; 
  • Echinocțiul de primăvară 2025 – 20 martie, ora 11:01; 
  • Echinocțiul de primăvară 2026 – 20 martie, ora 16:46; 
  • Echinocțiul de primăvară 2027 – 20 martie, ora 22:25; 
  • Echinocțiul de primăvară 2028 – 20 martie, ora 04:17.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...